România a depăşit pragul de patru milioane de persoane care au făcut schema completă de vaccinare anti-COVID, după ce alte aproape 50.000 de doze au fost administrate în 24 de ore.
Dintre acestea, puțin peste 19.000 au fost făcute oamenilor nou imunizați în media zilnică a ultimei săptămâni. Coordonatorul Campaniei Națională de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spune că este greu de anticipat care va fi ritmul de imunizare în perioada următoare, pentru că cei mai mulți aleg să se prezinte direct la centru fără programare.
El crede însă că ritmul va crește, fiind o cerere tot mai mare pentru serul Johnson&Johnson, care se administrează în doză unică, informează RRA.
Se are în vedere și reorganizarea activității centrelor la care apelează puțini oameni, pentru ca echipele medicale de aici să meargă pe teren.
Acțiunile locale din micile comunități nu mai au ca rezultat mii de doze administrate, cum s-a întâmplat la maratoanele din marile orașe, dar orice persoană care se vaccinează va avea un risc mai mic să se infecteze, a precizat Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiţă: Este greu de anticipat care va fi parcursul din punct de vedere al pandemiei, ținând cont de faptul că avem cel puțin patru variante virale care sunt îngrijorătoare și care în momentul de față sunt atent monitorizate la nivel internațional.
Trebuie să înțelegem că pandemia nu s-a încheiat și avem virus circulant, avem câteva sute de cazuri zilnic în România, de unde se poate ajunge din nou la o creștere a numărului de cazuri, dacă situația populației imunizate, fie prin vaccinare ideal, fie prin trecerea prin boală nu este suficient de mare.
Deci trebuie să ne menținem același obiectiv de imunitate de grup de cel puțin 60% – 70% tocmai pentru a preveni un val de îmbolnăviri în perioada următoare.