Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a vorbit despre vaccinul împotriva coronavirusului, AstraZeneca. Medicul spune că, în România, primele tranșe vor ajunge în această lună, dar va fi recomandat doar persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani.
”Va avea această indicație pe grupă de vârstă de la 18, la 55 de ani”
”După cum știm, în luna februarie urmează să primim tranșele de vaccin alocate de la AstraZeneca. Pentru luna februarie avem alocate aproximativ 800.000 de doze și diferența până la 1.300.000 în luna martie”, a spus Valeriu Gheorghiță la B1TV.
”Ponderea s-a stabilit în funcție de persoanele cu grupa de vârstă”
”Din 15 februarie, vor fi deschise pentru vaccinare un număr de circa 180 de cabinete de vaccinare la nivel național, cu distribuție județeană, în funcție de numărul persoanelor din fiecare județ. În general, ponderea s-a stabilit în funcție de persoanele cu grupa de vârstă între 18 și 55 de ani, dat fiind faptul că, foarte probabil, vaccinul de la AstraZeneca va avea această indicație pe grupă de vârstă de la 18, la 55 de ani”.
”În cursul acestei săptămâni, va fi luată această decizie”
”În cursul acestei săptămâni, așa cum am anunțat, va fi luată această decizie, în urma consultărilor cu comisiile de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătății și din Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale”, a precizat medicul infecționist militar.
Valeriu Gheorghiță a ținut să precizeze că vaccinul AstraZeneca va fi folosit și la persoanele care suferă de boli cronice, doar dacă se încadrează în categoria de vârstă 18-55 de ani.
Vaccinul AstraZeneca a arătat o eficacitate de 66,7% împotriva bolii simptomatice începând din săptămâna a doua după rapel, conform cercetătorilor de la Universitatea din Oxford
”Pe 29 ianuarie, Comisia Europeană a dat undă verde pentru administrarea acestui ser, persoanelor de peste 18 ani. Mai multe state membre au anunțat însă că nu intenționează să vaccineze persoanele de peste 65 de ani cu acest ser, invocând datele insuficiente ale eficienței acestuia în rândul vârstnicilor”, a spus medicul.
Prima decizie în acest sens a fost luată de Germania, care a fost urmată de Austria, dar și de Franța și Suedia. Italia a mers mai departe și a decis să nu administreze acest vaccin persoanelor de peste 55 de ani.
Totodată, Elveția a decis să nu autorizeze momentan vaccinul AstraZeneca din cauza ”datelor insuficiente” privind siguranța și eficiența serului, potrivit Libertatea.