Social

Val de scumpiri în România. Cât va costa o pâine?

Val de scumpiri în România. Cât va costa o pâine?

După scumpirea făinei, a uleiului, a curentului şi a carburanţilor, producătorii de pânie au anunțat și ei că vor majora prețul la pâine.

Motivul invocate de aceștia ar fi, că s-a scumpit materia primă ca urmarea a secetei de anul trecut. Ca urmare, prețul pâinii se va majora.

Un român mănâncă într-un an în medie 97 de kilograme de pâine. Asta înseamnă aproximativ 320 de franzele a câte 300 de grame. La acest capitol România se clasează pe primul loc în Uniunea Europeană.

Cât va costa o pâine de 300 de grame

Totul pornește de la proasta recoltă de grâu înregistrată în 2020, spun firmele din panificație. Astfel,  o franzelă ar ajunge să coste și 1,5 lei în magazine!

Franzela pleacă din fabrică la prețul de 0,95 lei

Franzela de 300 de grame, cea mai vândută pâine în România, costă în prezent undeva între 1,2 și 1,3 lei. O dată cu noile scumpiri, ea va ajunge să coste între 1,4 și 1,5 lei, spun producătorii din panificație. Scumpirea, rezultată în urma majorărilor de preț la materia primă, făina.

„În acest moment, prețul fabricii angro este între 0,95 și 1 leu, franzela fresh, de 300 de grame, neambalată. Ca și estimare, va ajunge undeva la 1,10 lei-1,20 lei prețul angro al fabricii de pâine. Astfel, pe raft va fi 1,40-1,50 lei. Acest lucru se va întâmpla foarte rapid, că deja materiile prime sunt în creștere. Ca să ne asigurăm o rentabilitate minimă, va trebui să umblăm puțin la preț în sens crescător. În bugetul unei familii nu cred ca e atat de mult. Este o sumă, dar cred că se poate depăși momentul”, afirmă Bogdan Iosif, administrator la o fabrică de pâine din Prahova.

Mai mult, producătorii spun că și celelalte materii prime au înregistrat creșteri substanțiale de prețuri: drojdia a urcat cu 20%, iar uleiul de palmier, cu 50%. În plus, în 2021, au fost scumpiri și la energia electrică, gazele naturale și combustibili (motorină, benzină), potrivit antena3.ro