Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), guvernul român s-a angajat să opereze şi o reformă a pensiilor. În acest domeniu, guvernul a optat pentru consultanţa oferită de experţii Băncii Mondiale. Printre altele, aceştia au propus ca toate pensiile să ţină cont de contributivitate, nicio pensie să nu mai depăşească venitul din timpul serviciului, iar pensiile speciale să fie reduse. Aceste măsuri, care ar urma să fie implementate până la sfârşitul acestui an îi vizează îndeosebi pe magistraţi, procurori şi judecători. De aici s-a pornit și valul cererilor de pensionare înainte de termenul menționat.
Val de pensionări în justiţie, la Iași. Ultimul salariu peste 15 mii lei, prima pensie, 21 mii lei. Ce îi sperie pe magistrați
În prezent, magistraţii se pot pensiona după 25 de ani în domeniu, adică chiar înainte de 50 de ani. De asemenea, pensia este calculată ca fiind egală cu 80 la sută din ultimul salariu brut încasat. Practic, la această oră este mai rentabil pentru un judecător să iasă la pensie imediat ce îndeplineşte condiţiile, decât să-şi continue activitatea.
De exemplu, una dintre judecătoarele de la Tribunalul Iași căreia i-a fost aprobată acum două zile cererea de pensionare a încasat anul trecut un salariu mediu net de 15.300 lei lunar. Salariul său brut a fost însă de 26.000 lei. Pensia pe care o va încasa va fi deci de 21.000 lei, mai mare decât salariul, scrie presa locală.
Care este sperietoarea magistraților
Se pare că sperietoarea pentru magistrați este de fapt creșterea vârstei de pensionare. Și aceasta deoarece una dintre soluţiile discutate în prezent ar presupune creşterea vârstei de pensionare a magistraţilor la 63-65 de ani, egală cu cea a angajaţilor „obişnuiţi” şi calcularea pensiei la un nivel de 65% din media salariilor brute din ultimul an de muncă.
Aplicarea unor astfel de prevederi ar rezolva criza de personal din justiţie şi ar putea duce pensiile sub nivelul salariilor. Totodată, s-ar evita situaţiile în care magistratul forţează obţinerea unor sporuri suplimentare în ultima lună de muncă, pentru a-şi creşte pensia, sunt de părere cei care doresc modificarea legilor actuale.
Diana Cheptene-Micu, preşedintele Curţii de Apel din Iași, a spus care este opinia personală, colegilor de la ZdI:
„Ca opinie personală, mi se pare firesc ca pensia să nu depăşească salariul în plată. Nu vorbesc şi în numele colegilor, dar o reglementare în această direcţie mi-ar părea în regulă. Dar de aici însă şi până la ce se discută e cale lungă”, a spus Diana Cheptene-Micu, preşedintele Curţii ieşene de Apel. Chiar dacă Diana Cheptene-Micua a împlinit 25 de ani de magistratură şi ar putea solicita pensionarea, cunoscutul magistrat ieșean nu a depus, decoamdată, o astfel de cerere.
În timp ce reprezentanții justiției române au propria justificare, ”fuga” din sistem este o realitate de pe urma căreia tot oamenii simpli vor avea de suferit, pensionarea însemnând plecarea multor specialiști cu experiență din domeniul dat.