Mai bine de trei din 10 români erau expuşi anul trecut riscului de sărăcie şi excluziune socială, cea mai mare pondere înregistrată în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene – arată datele publicate de oficiul de statistică al blocului comunitar, Eurostat.
95,3 milioane de persoane din Uniunea Europeană sunt în risc de sărăcie sau excludere socială, ceea ce înseamnă 22% din populație. Este aproape aceeași proporție ca și anul anterior măsurătorilor de față.
Vai de noi
Aceeași proporție se păstrează și când e vorba de locuințele unde trăiesc familii cu copiii, însă ponderea diferă în funcție de țară. Cea mai gravă situație este în România, unde 34% din populație se află în risc de sărăcie.
Urmează Bulgaria – 32, Grecia și Spania, ambele cu 26 de procente. La polul opus se află Cehia, cu 12 procente, Slovenia 13 și Polonia 16%. Riscurile sunt mai mari pentru femei decât pentru bărbați, însă diferența este mică, 22,7 procente pentru femei, față de 20,4% pentru bărbați.
Statistica a luat în calcul trei aspecte: riscul de sărăcie, privarea materială și socială severă, precum și gradul de includere pe piața muncii din gospodăriile europene.
Copii români, cei mai expuși
Aproape 20 de milioane de copii din Europa trăiesc în sărăcie, iar cei mai mulți dintre ei sunt în România, conform unei statistici difuzate de asociația umanitară Save the Children.
Un copil din patru este expus, în Europa, riscului de sărăcie, indică un raport al organizației umanitare Salvați Copiii. Este o creștere cu 200.000 înregistrată în 2021 față de anul precedent, ceea ce ridică statistica la 19,6 milioane de copii afectați. Cauzele principale care au dus la înrăutățirea situației copiilor din cele 14 state și teritorii analizate sunt creșterea costului vieții și pandemia de COVID-19.
Indicatorul AROPE, utilizat de Eurostat pentru a măsura riscul de sărăcie și excluziune socială în Europa, arată că cel mai dezastruos scor se înregistrează în România: 41,5% dintre copiii – adică 1,5 milioane – se confruntă cu nutriție deficitară, acces limitat la educație și servicii sociale.
Urmează Spania, cu 33%. Cel mai scăzut risc este în Finlanda (13,2%) și Danemarca (14%).
Cauze: pandemia, explozia prețurilor, invazia rusă în Ucraina
La nivelul UE, numărul copiilor ajunși sub pragul de risc și care, implicit, trăiesc în sărăcie, a crescut în 2021 cu 200.000, dintre care circa 25.000 în România, arată datele raportului. Cei mai afectați dintre copiii români provin din zona rurală – 50,1%.
În plus, în ultimul an, 40% dintre gospodăriile din România au avut venituri scăzute față de anul precedent, pe fondul dublării cheltuielilor, în special din cauza prețurilor explodate ale alimentelor de bază, cum ar fi laptele, cerealele și uleiul de gătit, ca o consecință a invaziei ruse în Ucraina. Consecința, sugerată și de date suplimentare culese în perioada octombrie – decembrie 2022, a fost o înjumătățire a cheltuielilor pentru utilități și alimente, ceea ce afectează bunăstarea copiilor.
Fenomenul a fost observat în mai toate zonele analizate. Familiile din medii cu venituri mici și medii au fost deosebit de vulnerabile la creșterea prețurilor. Copiii familiilor de migranți, solicitanți de azil, dar mai ales cei neînsoțiți și fără acte, au fost deosebit de afectați, arată raportul. Copiii care trăiesc în familii monoparentale sau numeroase, provenind din medii dezavantajate, copiii cu dizabilități sau cei aparținând minorităților etnice au fost, de asemenea, expuși riscului.