Social

Vaccinurile sunt eficiente împotriva mutației braziliene? Valeriu Gheorghiță răspunde cu jumătate de gură

Vaccinurile sunt eficiente împotriva mutației braziliene? Valeriu Gheorghiță răspunde cu jumătate de gură

 

De câteva zile tulpina braziliană a coronavirusului, cea mai periculoasă de până acu din lume, a pătruns și în România.

În țara noastră se desfășoară, în prezent, o intensă campanie de vaccinare, cu cele trei vaccinuri aprobate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 a afirmat, marți, că „eficacitatea vaccinurilor omologate în fața noilor tulpini ale virusului (britanică, africană, braziliană) este ușor diminuată”.

Eficacitatea vaccinurilor este diminuată în fața mutației braziliene a virusului

Potrivit medicului coordinator, singura varianta pentru a opri răspândirea virusului rămâne vaccinarea, astfel suntem protejați față de formele severe.

„Datele disponibile la acest moment ne arată că eficacitatea acestor vaccinuri este ușor diminuată față de tulpina salbatică și chiar față de tulpina britanică. Singurul meu mesaj este să ne programăm cât mai mulți la vaccinare și să accelerăm campania. Chiar dacă eficacitatea nu este cea care reiese din studiile efectuate, ne protejează de formele critice. Nici un vaccin nu este 100% eficace”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Medicul Gheorghiță a mai spus că specialiștii se așteaptă ca tulpină britanică să devină dominantă în România. Specialiștii vor urmări cu atenția evoluția tulpinilor din Brazilia și Africa de Sud.

Două cazuri de mutație braziliană în România

Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a fost informat, de către laboratorul INBI Balș, că în România au fost confirmate două cazuri de infectare cu SARS-COV-2, cu varianta braziliană P.1. a SARS-CoV-2.

Unul dintre cazuri este un bărbat în vârstă de 38 de ani, din Mun. București, simptomatic, având condiții medicale preexistente, fără istoric de călătorie și fără contact cunoscut cu caz confirmat cu COVID 19. Sursa nu poate fi precizată.

Al doilea caz este un bărbat, în vârstă de 57 de ani, tot din Mun. București, simptomatic, având condiții medicale preexistente și care ar proveni dintr-un focar de colectivitate cu 3 cazuri, sursa posibilă fiind unul dintre colegi, potrivit stiripesurse.ro