A început livrarea către DSP a 178.000 de doze de vaccin pneumococic. Întreaga cantitate de vaccin s-a anunțat că va fi livrată până vineri, 04 noiembrie 2022. Ce este acest vaccin, cui se adresează, de ce este bine să fie administrat? La toate aceste întrebări răspunde pentru Infoactual medicul Zinaida Lozovschi.
Vaccinul pneumococic a ajuns la direcțiile sanitare
De marți, 1 noiembrie 2022, a început livrarea către Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) a 178.000 de doze de vaccin pneumococic. Totodată, cele 130.000 de doze de vaccin hepatitic B, contractate la începutul lunii octombrie, vor fi livrate, potrivit unui grafic bine stabilit, la mijlocul lunii noiembrie, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății, emis spre difuzare redacției noastre.
”Vaccinul pneumococic se administrează la 2, 4 și 11 luni. Numărul mediu lunar a unei cohorte de copii beneficiari este de aproximativ 15.000. Conform HG nr. 841 / 1995, se pot face redistribuiri de doze de vaccin între DSP-uri sau între medicii de familie, până la o nouă aprovizionare,” se menționează în același comunicat.
Vaccinul pneumococic este recomandat împotriva pneumoniilor, otitelor, septicemiilor și meningitei pneumococice și se administrează în etape, astfel:
– prima doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 2 luni
– a doua doză se administrează bebelușilor la vârsta de 4 luni
– a treia doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 11 luni.
Există un grafic de vaccinare pe care toți medicii de familie îl respectă, ei fiind veriga de legătură dintre stat și familiile cu copii care beneficiază de imunizare gratuit.
Dr. Zinaida Lozovschi, despre ce este vaccinul pneumococic și de ce este important
Pentru a afla mai multe despre vaccinul pneumococic, Infoactual a stat de vorbă cu medicul specialist medicină generală și cardiologie, șef secție ATI, Zinaida Lozovschi, care ne-a evidențiat următoarele aspecte pe care le vom reda în cele ce urmează.
Ce este acest termen mai întâi de toate? Termenul pneumococ se referă în mod obișnuit la bacteria Streptococcus pneumoniae, care este o amenințare larg răspândită și gravă pentru sănătate, ea afectând căile respiratorii superioare la copii, dar și adulți. Există peste 90 de tipuri de pneumococi, dintre care unele pot provoca infecții, cum ar fi cele ale urechii, sinuzită, pneumonie, meningită și sepsis. Unele infecții sunt considerate invazive, adică germenii se pot mișca liber și pot afecta anumite zone ale corpului.
Persoanele care sunt eligibile pentru vaccinul pneumococic sunt: Sugarii (obligatoriul, potrivit graficului de vaccinuri), copiii sau adulții cu anumite afecțiuni medicale și adulții în vârstă de peste 65 de ani, la cerere.
Bolile împotriva cărora oferă protecție: pneumonii, otite, septicemii, meningite pneumococice.
Vârstă recomandată: începând cu șase săptămâni.
Intervale minime: o lună între doze, respectiv șase luni între penultima și ultima doză. Pentru copiii trecuți de doi ani este suficientă o singură doză.
Cale de administrare: intramuscular.
”La nivel mondial, bolile pneumococice reprezintă principala cauză de decese care pot fi prevenite prin vaccinare, mai ales la copiii cu vârste sub 5 ani. Aceasta situație se datorează inclusiv faptului că tratamentul infectiilor pneumococice este limitat de rezistența la unele antibiotice. În multe regiuni prevalența crescută a rezistenței la eritromicină a devenit o problemă îngrijoratoare. În consecință, interesul față de profilaxia infectiilor pneumococice prin vaccinare a crescut în ultima perioadă,” ne-a mai relatat dr. Zinaida Lozovschi.
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), la data de 01 noiembrie 2022, situația stocurilor de vaccinuri la nivel național este următoarea: Vaccin BCG – 408.741 doze; Vaccin hepatitic B – 12.805 doze; Vaccin ROR – 64.974 doze; Vaccin Hexavalent – 40.430 doze; Vaccin DTPa – 88.382 doze; Vaccin pneumococcic – 98.179 doze.