Un posibil vaccin anti-COVID ar putea fi mai aproape decât ne așteptăm. Vaccinului anti-COVID dezvoltat de Pfizer în colaborare cu BioNTech are eficiență de peste 90%. Anunțul a fost făcut de directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
La Geneva este în desfășurare Adunarea ministerială anuală, în timpul căreia a fost abordat și acest subiect. Unul din oficialii OMS a arătat că un vaccin administrat până în primăvară categoriilor vulnerabile poate schimba cursul pandemiei. Președintele companiei Pfizer spunea astăzi că faza a treia și ultima a testărilor este aproape de final, iar până acum nu au fost observate efecte adverse care să îngrijoreze.
„Este o zi mare pentru știință și umanitate…”
„Este o zi mare pentru știință și umanitate”, a declarat președintele companiei Pfizer, Albert Bourla, și „suntem cu un pas semnificativ mai aproape de a oferi oamenilor o descoperire care să ducă la sfârșitul acestei crize sanitare globale, acum când ratele de infectare au înregistrat noi recorduri, spitalele se apropie de capacitatea maximă, iar economiile lumii se luptă să se redeschidă”.
Vaccinul pentru COVID-19, tot mai aproape! OMS face precizări
Ultimul test efectuat înainte de autorizare arată că vaccinul antrenează organismul uman să producă atât anticorpi, cât și celulele T, care fac parte din sistemul imunitar și pot lupta împotriva coronavirusului.
Sunt necesare două doze de vaccin la distanță de trei săptămâni pentru obținerea imunității, au arătat testele efectuate în cinci țări: Statele Unite, Germania, Brazilia, Africa de Sud și Turcia, dar nu este clar cât timp ține această imunitate și nici nu s-au făcut referiri la eficiența pe grupe de vârstă.
Asupra acelor 43.500 de persoane supuse testelor nu au fost observate efecte adverse care să îngrijoreze, mai spun cercetătorii, care așteaptă acum să termine faza a treia de testare, ca, spre finalul lui noiembrie, să poată înainta documentele spre aprobare autorităților competente americane. Pfizer spune că poate produce 50 de milioane de doze anul acesta și peste 1,3 miliarde anul viitor, potrivit RRA.