Lifestyle

Vaccinul Moderna vine în România. Anunț de ultimă oră al lui Valeriu Gheorghiță

Vaccinul Moderna vine în România. Anunț de ultimă oră al lui Valeriu Gheorghiță

Vaccinul dezvoltat de compania americană Moderna a primit, miercuri, aviz favorabil din partea Comisiei Europene.

Anunțul a fost făcut de către preşedintele executivului comunitar, Ursula von der Leyen. Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat anterior în cursul zilei autorizarea condiţionată a vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de Moderna, care este cel de-al doilea vaccin pe care EMA l-a recomandat spre aprobare în cadrul Uniunii Europene, după cel al Pfizer-BioNTech în decembrie.

Menționăm, că la sfârșitul lunii decembrie 2020, mai multe state din Uniunea Europeană au început Campania de vaccinare împotriva COVID-19.

„Asigurăm vaccinuri sigure şi eficiente împotriva #COVID19 pentru europeni”, a postat, pe Twitter, preşedintele Comisiei Europene la câteva ore după primirea recomandării din partea EMA.

Executivul comunitar a comandat 160 de milioane de doze de la compania Moderna în numele statelor membre ale blocului comunitar. Pentru vaccinare sunt necesare două doze de vaccin.

Autorizarea condiţionată înseamnă că vaccinul poate fi folosit în inocularea cetăţenilor UE, dar obligă companiile să continue să împărtăşească informaţii asupra efectelor pe termen lung.

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinul Moderna

Și românii pot fi vaccinați cu serul dezvoltat de compania americană Moderna. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat miercuri, la Antena 3, că al doilea tip de vaccin anti-coronavirus, realizat de compania americană Moderna, ar putea ajunge în România încă din această lună. Comisia Europeană a autorizat miercuri vaccinul Moderna.

„4,3% din cantitate revine Romaniei, inseamna aproximativ 3,5 milioane de doze de la compania Moderna. Daca se va aproba inca un contract am putea primi dublu. Chiar din luna ianuarie ne asteptam sa ajunga in Romania, chiar pana la 15 ianuarie ar putea sa fie livrata prima transa de doze.

Este o veste buna, dar volumul este incomparabil mai redus decat in cazul vaccinurilor BioNtech-Pfizer. Transele care urmeaza sa vina nu sunt foarte consistente”, a declarat Valeriu Gheorghiță.