Vlad Mixich, expertul în politici de sănătate, a declarat că sistemul de împărțire a vaccinului din Marea Britanie e concentrat pe vârste și grupuri vulnerabile. În România va fi favorizată birocrația.
Specialistul în sănătatea publică, Vlad Mixich, a explicat că sistemul din Marea Britanie, are ca prioritate, vaccinarea personalului din centrele pentru bătrâni, chiar înaintea medicilor.
În UK au prioritatea oamenii peste 80 de ani
Vaccinul anticovid, nu este obligatoriu, este opțional pentru oamenii cu vârste de peste 80 de ani, urmând cei de 70 de ani și grupurile vulnerabile.
“Nu există nici un argument să nu vaccinezi un om de peste 80 de ani, dar să dai unui funcționar de la Ministerul Dezvoltării. Nu ai argumente științifice sau de altă natură să faci așa ceva”, a spus Mixich.
Raportările de până acum ale diverselor vaccinuri sunt încurajatoare, ”dar e ca și cum la un meci de fotbal ai 1-0 pe parcurs, să așteptăm toate datele, atunci vom vedea ce putem sărbători”, a mai adăugat acesta.
În România prioritate are securitatea națională
Nelu Tătaru, a cerut ministerelor să realizeze liste cu personalul care dorește să se vaccineze. În România, prioritate are personalul din domeniul securității care înglobează sute de mii de angajați.
Președintele Iohannis a declarat că în primă fază este vorba de personalul medical și grupele de risc.
”Este vorba, într-o primă fază, de personalul medical, de cei aflați în grupele de risc, dar și de lucrătorii din sectoare esențiale precum educație, siguranță națională, transporturi, energie, furnizarea de apă și alimente”, a declarat președintele României, potrivit Libertatea.