Social

Vaccinarea în farmacii. Următoarea etapă pregătită de autorități

Vaccinarea în farmacii. Următoarea etapă pregătită de autorități

Dan Barna, vicepremier și lider al USR-PLUS, a anunțat, la Digi24, că în câteva săptămâni va fi posibilă vaccinarea populației și în farmacii. Acesta a afirmat că autoritățile așteaptă să genereze niște rezultate bune.

„Chiar astăzi am vorbit cu colega mea Ioana Mihăilă să demareze demersurile pentru a avea o ordonanță și legislație pe ceea ce înseamnă și vaccinarea în farmacii. Ar fi pasul următor, și mai important, pentru că bun, avem vaccinarea prin medicii de familie – e o linie, ne așteptăm să genereze niște rezultate bune. În măsura în care vom reuși, și sperăm că într-un termen cât mai scurt, poate în două săptămâni, trei săptămâni, vom reuși să avem vaccinarea și în farmacii”, a anunțat Dan Barna.

Barna: E o altă direcție pe care o avem în vedere

„De fapt, și farmacia e tot un fel de nucleu pentru comunitate. Fiecare farmacie are blocurile din jur sau străzile din jur și oamenii vin, vorbesc cu farmacista, deci în momentul în care ducem vaccinul și acolo, va crește din nou numărul de persoane. E o altă direcție pe care o avem în vedere”, a spus Dan Barna.

Politicianul a precizat că nu în toate farmaciile se va putea face vaccinare, dar „sunt multe farmacii care erau pregătite cu vaccinul antigripal”.

Administra vaccinul în farmacie se va face de unul dintre angajații farmaciei care are pregătire în acest sens.

„Erau prevăzute linii de vaccinare pentru vaccin antigripal. Asta, de ani de zile, adică se putea face vaccin antigripal la farmacie – cumpărai și îți era injectat de unul dintre farmaciști, care avea pregătirea necesară. Aceeași logică este gândită și aici. Sunt farmacii care au fluxuri pregătite pentru vaccinare, adică au personal calificat să facă lucrul acesta”, susține Dan Barna.

Farmaciile pot face teste rapide antigen

Ministerul Sănătății a aprobat luni un ordin care prevede că farmaciile pot opta pentru realizarea testelor antigenice rapide, după obținerea unui aviz temporar emis de DSP. Personalul care va fi implicat în activitatea de testare urmează să fie instruit gratuit, iar procedura de testare se va face în spații special amenajate în farmacii.

Ordinul Ministerului Sănătății prevede că circuitul persoanelor care vor să se testeze trebuie să fie delimitat prin marcaje sau paravane de circuitul normal pentru clienții farmaciei. Pentru testul propriu-zis nu se percepe un tarif, însă farmaciile pot percepe un cost pentru serviciul de testare.

În acest moment, pentru testarea rapidă în farmacii este prevăzut un stoc de 500.000 de teste.

„Îi felicit pe colegii mei că au finalizat partea asta cu testarea în farmacii, era necesară și la îndemână, tocmai pentru a reduce pe cât posibil, în momentul în care ești infectat, (riscul de răspândire – n.r.), să poți foarte repede să-ți dai seama, să te izolezi”, a comentat vicepremierul Dan Barna, luni seara, la Digi24.