Actual

Vaccinarea este obligatorie sau nu? Explicațiile ministrului Alexandru Rafila

rafila-lupta-coruptia-sistemul-sanitar
FOTO: Antena 3 CNN

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății face lumină în ceea ce privește vaccinarea obligatorie. Rafila a declarat că strategia națională de vaccinare 2023-2030 oferă românilor acces echitabil și universal la schemele de tratament și nu impune nicidecum obligativitatea.

Proiectul de Hotărâre de Guvern în care este inclusă și strategia națională de vaccinare, este la ora actuală în faza de analiză inter-ministerială și urmează ca în viitorul apropiat Executivul să o adopte.

Declarațiile ministrului Sănătății, Alexandru Rafila

Specialiști din cadrul Ministerului Sănătății apreciază că proiectul de lege nu conține nicio prerogativă care să impună obligativitatea vaccinării, ci oferă tuturor pacienților acces echitabil, oricând indiferent de vârstă.

„Strategia națională de vaccinare asigură acces echitabil pentru oricine, fără să impună vreo obligativitate. Nici un act normativ elaborat de Ministerul Sănătății nu va impune vaccinarea obligatorie! Acest act medical nu este și nu va fi obligatoriu!”, a explicat ministrul Sănătății Alexandru Rafila. Totodată, în unitățile de învățământ, vaccinarea nu va fi obligatorie, dar cadrele didactice vor promova și explica beneficiile schemei de vaccinare.

Printr-un ordin comun al minstrului de Sănătății, Alexandru Rafila și cel al Ligiei Deca, ministrul Educației, sunt prevăzute măsurile care vor fi preluate de unitățile de învățământ în situația în care apar cazuri epidemiologice deosebite, de exemplu un focar de rujeolă.

În scenariul meționat mai sus, copii nevaccinați vor rămâne acasă cel puțin până la lichididarea focarului tocmai pentru a fi protejați în fața bolii. Totodată, proiectul de lege stabilește 20 de obiective, printre care, strategii eficiente de promovare pentru creșterea interesului populației pentru vaccinare.

Schema de vaccinare nu va fi obligatorie

Un alt obiectiv pe care Guvernul îl urmărește constă în pregătirea speciliștilor pentru a spori capacitatea acestora de a livra publicului informații corecte și eficiente privind beneficiile vaccinării. În plus, pacienții care suferă de boli cronice, vor beneficia în premieră de vaccinuri compensate.

Indiferent de vârstă sau sex, femei, adolescenți, fete și băieți se vor putea vaccina anti HPV gratuit, doar dacă își doresc acest lucru, prin urmare doritorii se vor îndrepta spre cabinetele medicilor de familie pentru a solicita prescripția necesară.

„Prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi cel al Educaţiei sunt prevăzute măsuri care trebuie luate de unitatea de învăţământ în situaţii epidemiologice speciale (de exemplu, focar de rujeolă). În această situaţie, copiii nevaccinaţi trebuie să rămână la domiciliu, până la stingerea focarului, pentru a fi protejaţi împotriva bolii

Erorile legate de vaccinarea anti-COVID nu trebuie să priveze românii de accesul la vaccinare. Cu siguranţă, majoritatea contestatarilor sunt vaccinaţi în copilărie. Şi copiii sau nepoţii lor au aceleaşi drepturi la protejarea sănătăţii”, a conchis minstrul Sănătății, Alexandru Rafila, potrivit news.ro.