Vaccinare împotriva HPV! Prof. dr. Elvira Brătilă a explicat la Antena 3, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate, ce este acest vaccin cui îi este recomandat să îl facă.
„HPV este virusul papiloma, principalul virus patogen, incriminat în patologia cancerului de col și nu numai, cât și patologia cancerelor din sfera genitală și poate să dea și cancere în zona anală, inclusiv în ceea ce privește patologia ORL, în special cancerul de gât”, a explicat medicul.
Când se face vaccinul anti-HPV
„Vaccinul poate preveni infecția cu HPV și este recomandat să se facă până la vârsta de 14 ani, pentru că atunci s-a dovedit că cantitatea de anticorpi pe care o capătă fetița după vaccin este cea mai mare și se pot face numai două doze, spre deosebire de trei doze care trebuie făcute după vârsta de 15 ani.
În România, programul național include vaccinarea gratuită între 11 și 14 ani, doar fetele au gratuit, părinții trebuie să meargă la medicul de familie și să ceară vaccinarea fetiței.
Vaccinul se face cu acordul unuia dintre părinți, iar medicul de familie cere o arondare de la DSP. Se face înainte de începerea vieții sexuale, tocmai ca fetița să își dobândească imunitatea necesară împotriva virusului papiloma, atunci când își începe viața sexuală și riscul de infecție cu diverse tulpini de HPV este crescut.
Vaccinare împotriva HPV! Foarte multe paciente, după începerea vieții sexuale, constată că sunt infectate cu HPV. 90% din femei, de-a lungul vieții pot să aibă o infecție cu HPV, importantă este tulpina cu care este infectată și mai mult decât atât, este foarte importantă coinfecția cu mai multe tulpini, pentru că atunci organismului îi este mult mai greu să scape singur de virus”, a precizat dr. Brătilă, la Sfat de Sănătate.
Pacientele infectate se pot imuniza în fața HPV
„Se pot vaccina și pacientele care sunt infectate cu tulpinile 16 sau 18, care sunt înalt oncogene se pot vaccina cu serul nonavalent, care protejează împotriva a nouă tulpini de HPV”, spune ea.
Protecția, asigurată timp de 10 – 15 ani
„Teoretic orice vaccin asigură protecție cam 10 – 15 ani. Cam așa este și la vaccinul împotriva HPV și de aceea este recomandat încă din perioada de adolescență. De la infecția cu o tulpină HPV de risc înalt, până la apariția unei leziuni trec 10 până la 15 ani, există o perioadă destul de lungă de carcinogeneză”, explică medicul.
Vaccinarea în rândul băieților și bărbaților
„Vaccinul se poate face până la 45 de ani, în cazul femeilor, până la vârsta de 14 ani fiind gratuit și administrat în două doze.
Pentru bărbați, vaccinul nu este deloc gratuit în România și nu s-a stabilit o vârstă până la care se pot vaccina, dar este bine să îl facă cât sunt tineri și există posibilitatea să ia infecția HPV mai ușor și să o și transmită.
Vaccinul ne oferă imunitate, depinde de tipul de vaccin pentru că sunt unele împotriva a două, patru sau nouă tulpini și s-ar putea să fie și imunitate încrucișată, pentru că practic sunt 200 de tulpini la care s-a făcut genotiparea”, precizează dr. Brătilă.