Vă tot întrebaţi de ce este atât de căutat salamul de Sibiu. Majoritatea mezelurilor din România nu prea conțin 100% carne, ci grăsimi, sare și alți aditivi adăugați. Însă Mihaela Bilic, celebra nutriționistă și scriitoare de succes, a împărtășit cu urmăritorii săi beneficiile acestui salam crud-uscat.
Vă tot întrebaţi de ce este atât de căutat salamul de Sibiu. Acest mucegai este responsabil de gustul unic al salamului de Sibiu
”La capitolul brand de țară nu excelăm, puține sunt lucrurile cu care ne mândrim, care ne fac cunoscuți în lume Nici culinar nu avem prea multe mărci înregistrate, probabil pentru că multe preparate nu au 100% rădăcinile în România, ci vin de prin vecini. Salamul de Sibiu este excepția, el chiar este al nostru, “made in Romania”
Amuzant este că se numește “de Sibiu”, însă e produs pentru prima dată de sași la Mediaș în 1895, apoi la Sinaia prin 1910 de un fabricant italian. La Mediaș se făceau în perioada comunistă 700-800 tone de salam pe an, fiind considerat produsul de lux al vremii
Salamul de Sibiu este un produs crud-uscat a cărui preparare durează 3-6 luni, fiind necesară o perioadă de uscare și maturare, după însămânțarea cu mucegai nobil. Acest mucegai este responsabil de gustul unic al salamului de Sibiu, gust care încă trezește, pentru mulți dintre noi, emoții și nostalgii din alte vremuri
Bilic: E o delicatesă, un fel de “esență” de carne
Dpdv nutriție trebuie spus că e un produs concentrat în grăsime (40%), proteine (24%), calorii (475cal/100g) și sare. Dar salamul de Sibiu e o delicatesă, un fel de “esență” de carne, care se mănâncă rar și puțin, pentru plăcerea gustului. Porția corectă e de 25-30g, ceea ce înseamnă 7-9 felii, la cât de subțiri se taie
Și chiar dacă pe piață au apărut o mulțime de mezeluri și produse care de care mai sofisticate, un sandviș cu unt și salam de Sibiu va rămâne întotdeauna o plăcere autentic românească☺️”, a scris Mihaela Bilic pe Instagram.