Actual

Va plăti ambasadorul României la Viena, Emil Hurezeanu cu funcţia? Ambasadoarea Austriei la Bucureşti chemată de urgenţă la MAE

Va plăti ambasadorul României la Viena, Emil Hurezeanu cu funcţia? Ambasadoarea Austriei la Bucureşti chemată de urgenţă  la MAE

Ambasadorul României la Viena, Emil Hurezeanu, a fost rechemat în țară pentru consultări. Decizia a fost luată de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu în contextul votului negativ dat de Austria în Consiliul JAI.

Există voci care susţin că Emil Hurezeanu va fi chiar schimbat din funcţie. Spre exemplu, jurnalistul Ionuț Cristache a scris pe Facebook că Hurezeanu este chemat în centrală pe termen nelimitat, cu alte cuvinte este retras din calitatea de ambasador al României în Austria!!!”. Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu are o altă părere. El a declarat că „rechemarea în acest caz nu are legătură cu ambasadorul în speță, ci cu semnalul României că a fost deranjată de votul Austriei”.

Rechemarea ambasadorului este o decizie politică și semnifică o răcire a relațiilor diplomatice cu acest stat. Oficialii de la Viena s-au opus aderării României la Spațiul Schengen, iar aceasta este o formă de protest.

Va plăti ambasadorul României la Viena, Emil Hurezeanu cu funcţia? Ambasadoarea Austriei la Bucureşti chemată de urgenţă la MAE

Ministerul Afacerilor Externe informează că, având în vedere poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară pentru consultări.

Conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri.

Potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Şi ambasadoarea Austriei a fost convocată la MAE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus convocarea ambasadoarei Republicii Austria la Bucureşti, la sediul MAE. Ministrul român i-a transmis poziţia României cu privire la aderarea la spaţiul Schengen şi protestul MAE faţă de atitudinea nejustificată şi inamicală a Austriei. Bogdan Aurescu a precizat că acest vot va produce consecinţe inevitabile asupra relaţiilor bilaterale.

„Ambasadoarei Austriei i s-a transmis că votul negativ al Vienei surprinde cu atât mai mult în contextul existenţei unor relaţii diplomatice îndelungate, cu o tradiţie de peste 100 de ani, între ţările noastre, precum şi al cooperării bilaterale substanţiale în special în domeniul economic – Austria fiind unul dintre partenerii economici cei mai importanţi ai României şi al doilea investitor străin pe piaţa românească. În egală măsură, colaborarea româno-austriacă în plan regional şi european, precum şi coordonarea strânsă în dosare de interes comun în plan internaţional ar fi trebuit să cântărească considerabil în decizia de vot a Austriei”, a anunţat MAE, într-un comunicat.

Ministrul Aurescu i-a transmis ambasadoarei protestul faţă de acuzaţiile autorităților austriece cu privire la aşa-zise presiuni asupra firmelor austriece, inadmisibile și neconforme cu realitatea.

Ministrul austriac de Interne se declară supărat. Dar nu că a votat împotrivă

Ministrul austriac de Interne  a oferit un interviu publicației austriace Der Standard, la scurt timp după ce a blocat aderarea României la Schengen cu votul din Consiliul JAI. Gerhard Karner este de părere că Uniunea Europeană trebuie să implementeze măsuri eficiente de reducere a migrației ilegale înainte să ia în considerare extinderea Spațiului Schengen.

“Am votat împotriva admiterii Bulgariei și României pentru că Schengen nu funcționează în acest moment, altfel nu am avea 75.000 de imigranți neînregistrați în Austria. Am sugerat amânarea aderării și votarea din nou în septembrie, de exemplu. După această perioadă poți vedea dacă s-a întâmplat ceva, dacă măsurile anunțate de Comisia UE au fost dublate de fapte. Hârtia are răbdare, acțiunea este important”, a declarat Karner.

Dar doar o minoritate dintre persoanele care solicită azil în Austria vin prin România – majoritatea prin Serbia și Ungaria. România este supărată de abordarea Austriei, i-au amintit jurnaliștii ministrului austriac.

“Și eu sunt supărat. Sunt supărat pe procedură, ca actele juridice au fost puse pe masă, practic, peste noapte. De mai bine de un deceniu se discută că Schengen ar trebui extins. Și acum vine brusc, fără a pregăti populația pentru ceea ce va aduce asta: E mai multă siguranță? Sunt mai multe riscuri?”, a răspuns Gerhard Karner.