Va OPRI Rusia robinetul de GAZE către Europa? Anunț de ultimă oră făcut de reprezentantul Comisiei Europene (CE) Tim McPhee: „Rusia nu își rezervă capacitățile pentru aprovizionarea suplimentară.”
Rusia respectă integral toate contractele pe termen lung pentru furnizarea de gaze către Uniunea Europeană (UE), a anunțat, în urmă cu două zile, la un briefing de la Bruxelles, reprezentantul Comisiei Europene (CE) Tim McPhee, scrie ”Izvestia”.
„Rusia respectă în totalitate toate contractele pe termen lung pentru furnizarea de gaze către UE, dar nu își rezervă capacitățile pentru aprovizionarea suplimentară”, a precizat el.
Recent, europarlamentarul Gunnar Beck a spus că nu există o alternativă la conducta de gaz Nord Stream-2 pentru Germania și că nu ar trebui să fie.
Politicianul german a întrebat de ce ar trebui pus în discuție proiectul, deoarece Rusia are o ”experiență exemplară” în îndeplinirea obligațiilor care îi revin în temeiul acordurilor comerciale internaționale. Rusia este unul dintre cei mai fiabili parteneri comerciali din lume, a mai precizat politicianul.
Rusia, cei mai fiabili parteneri comerciali din lume
Pe 4 octombrie 2021, compania operator Nord Stream 2 AG a dat drumul gazului pe conducta Nord Stream 2. Înainte de aceasta, Agenția Daneză pentru Energie a raportat că conducta de gaz ar putea începe să funcționeze, deoarece linia B are toate permisele tehnice și a fost certificată, dar trebuie îndeplinite o serie de condiții pentru linia A. La 28 septembrie, Gazprom a dat asigurări că va îndeplini pe deplin cererile de furnizare a gazelor către țările europene, potrivit vestidinrusia.ro.
„Compania își îndeplinește obligațiile și că este chiar aproape de un record istoric în ceea ce privește volumul de aprovizionare cu gaze către Europa”, a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus.
Mai mult, Peskov a anunțat că Gazprom este gata să mărească aprovizionarea cu gaze către Europa. El a menționat, de asemenea, că consumatorii de gaze din Europa sunt principalii parteneri ai Rusiei. Construcția conductei de gaz a fost finalizată la 10 septembrie.
Nord Stream-2, care leagă Rusia de Germania, a fost construit de-a lungul fundului Mării Baltice, cu scopul de a furniza gaze direct către Europa. Țările UE sprijină în principal proiectul și participă la implementarea acestuia. Statele baltice, Polonia, SUA și Ucraina se opun.