Economic

Va fi obligatoriu pentru toți românii care stau la bloc. Se așteaptă semnătura lui Iohannis

Proprietari
Va fi obligatoriu pentru toți românii care stau la bloc. Se așteaptă semnătura lui Iohannis pentru legea care a  fost adoptată deja de Camera Deputaţilor şi trimisă preşedintelui spre promulgare, lege prin care românii vor fi obligați, până la sfârșitul anului, să-şi pună contoare sau repartitoare pentru măsurarea agentului termic.

Conform legii trimise la promulgare, apartamentele racordate la rețelele de termoficare trebuie să aibă contoare individuale de căldură sau repartitoare, până la sfârşitul anului. Legea dorește să se poată determina cat mai precis costurile legate de consumul energiei termice pentru fiecare consumator casnic.

În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.

În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, se arată în legea energiei termice, potrivit economica.net Aşadar, până la finalul anului, fiecare apartament ar trebui să aibă un contor individual de măsurare a energiei termice, atât pentru apă caldă, cât şi pentru căldură. Dacă nu se poate, se vor monta obligatoriu repartitoare de costuri.

Obligaţia se aplică doar apartamentelor racordate la reţeaua de termificare, nu şi celor care au ales deja centralele termice pe gaz, în practică fiind întâlnite situaţii în care în acelaşi bloc sunt şi apartamente racordate la reţeaua de termoficare şi apartamente debranşate deja.

Legea stabileşte şi sancţiuni pentru cine nu montează până la sfârşitul anului instrumentele de măsurare, şi ele variază între 500 şi 1.000 de lei.

 

Beneficiile legii privind contorizarea individuală a agentului termic

Prin instalarea contoarelor inteligente, ca parte integrantă dintr-un sistem de măsurare inteligentă care comunică activ cu sistemul central, clienții pot avea parte de o serie de avantaje:

Consumul realizat este citit automat și permite aplicarea unor tipuri de prețuri diferențiate.

Pentru că trimiterea indexului se face automat, securizat și fără greșeli, se elimină necesitatea citirii indexului în teren, iar furnizorul va factura consumul real, nu unul estimat.

Pentru că transmiterea datelor este continuă, clienții au o libertate mai mare în alegerea ofertei de furnizare, putând opta pentru tarife/prețuri flexibile (contorul inteligent permite stocarea a șase tipuri de tarife), configurabile la nivel de intervale orare sau zile, săptămână, lună, sezon, alături de flexibilitatea perioadei de facturare (nu neapărat lunar sau la trei luni).
În viitorul apropiat, aparatele electrocasnice inteligente vor putea “citi” automat din contorul inteligent tarifele/prețurile diferențiate și vor decide care este cel mai convenabil moment să pornească. Astfel, când furnizorii vor dezvolta oferte bazate pe tarife flexibile, clienții vor putea, cu ajutorul contorului inteligent, să își gestioneze mult mai bine consumul de energie electrică și chiar să facă economii.

Contorul inteligent, respectiv dispozitivul de măsurare a consumului de energie electrică, asigură un flux bidirecțional, de la distanță și automatizat, între sistemul central al distribuitorului de energie electrică și consumatorul final.

Deținerea unui contor inteligent facilitează conectările, deconectările, iar in viitor, închiderea sau transferul de contract vor putea fi realizate de la distanță cu ajutorul acestei tehnologii.