Sosurile sau condimentele puse peste un pui înainte de prăjire pot conduce la o friptură aspectuoasă, dar pot oferi o aromă slabă.
De aceea, este de preferat asezonarea unui pui sub piele.
Ungerea puiului sub piele cu condimente aromatice sporește aroma prin punerea acestora în contact direct cu carnea. Pielea ajută, de asemenea, să rămână pe loc în timpul gătitului.
În această rețetă sunt necesare doar șase ingrediente, fără a sacrifica aroma. Dintre acestea, două sunt ceva mai speciale. Astfel:
Primul ingredient este garam masala (folosit în special în bucătăria indiană), un amestec de condimente indian respectiv :
- chimen
- dafin
- fenicul
- scorțișoară
- ardei iute uscat
- piper negru
- cardamon verde
Iar al doilea este chutney de tamarind (care conține o serie de condimente printre care: condimentul vedetă și anume tamarindul, precum și chimen, coriandru, ardei roșu, fenicul, stafide, curmale, ghimbir, sare neagră), o notă de aromă dulce-acrișoară, care acționează ca mai multe ingrediente într-unul, echilibrând bogăția puiului cu acid strălucitor și îmblânzind condimentele.
Amestecând garam masala și chutney de tamarind (care se pot găsi gata preparate în comerț) cu unt se formează pasta de condimente, pe care o suplimentăm cu un plus de scorțișoară și piper negru pentru a aduce un plus de căldură.
Pe măsură ce puiul se prăjește, pasta se amestecă cu grăsimea topită de pe piele și îmbină carnea cu arome bogate și complexe.
Rețeta pentru patru porții
- 4 linguri de unt sărat, moale
- 1 lingură garam masala
- 1 lingură chutney de tamarin, plus mai mult de servit
- ½ linguriță de scortișoară măcinată
- Sare kosher și piper negru măcinat
- Un pui întreg de aproximativ 4 kilograme
Se încinge cuptorul la 220°C. Se pune un grătar într-o tavă de copt.
Se amestecă untul, chutney, garam masala, scorțișoara, sarea și ½ linguriță de piper.
Cu ajutorul degetelor, se slăbește pielea de pe carne din zonele pieptului și coapsei puiului, apoi se unge amestecul uniform sub piele.
Se asezonează peste tot cu sare, apoi se așează puiul cu aripile pe spate și se leagă picioarele.
Se așează puiul cu pieptul în jos pe grătar și se prăjește până când coapsele puiului ating temperatura de aproximativ 80°C.
Se lasă să se odihnească aproximativ 30 de minute, apoi puiul se poate tăia.
Friptura de pui se unge suplimentar cu chutney.