După două zile în care au făcut glume pe seama lui şi a noii sale formaţiuni politice, acum mai mulţi lideri ai USR au pus tunurile pe Dacian Cioloş. Lupte aprige şi reproşuri de ambele părţi. Cei rămaşi îi reproşează lui Cioloş că a pleacat înainte de a-şi fi achitat cotizaţia la zi, la rândul lor, demisionarii au acuzat că în partid se ajunsese la „un combat intern obsesiv, toxic”, iar după opt luni formaţiunea nu putea să se arate că e gata de opoziţie.
Salveaza România! Ai Curaj! Caută REPER-ul. În final, USR se dezintegrează. Ce datorii au demisionarii la partid
Cel mai mare reproş este cel legat de cotizaţia neplătită atât de fostul preşedinte al USR, cât şi de ceilalţi demisionari. Potrivit informaţiilor „Adevărul”, cei cinci demisionari au restanţe totale de aproape 150.000 de lei în ceea ce priveşte cotizaţiile la partid. Trei dintre aceştia nu au plătit 12 luni. Cea mai mare sumă ar fi a lui Dragoş Tudorache, 35.610 lei, urmat de Ramona Strugariu, 35.780 de lei, şi Dragoş Pâslaru, 35.100 de lei. Cu cotizaţii neplătite de şapte luni sunt Dacian Cioloş şi Alin Mituţă. Potrivit unor surse politice, Alin Mituţă are aproximativ 21.000 de lei de plată, în timp ce Dacian Cioloş circa 20.000 de lei.
Orice plecare din rândul deputaţilor şi senatorilor USR dă bătăi de cap conducerii interimare
O altă problemă este legată de faptul că săptămâna viitoare ar urma să mai plece din USR, cinci deputaţi şi doi sau trei senatori.
Unul dintre cei aflaţi cu un picior în afara partidului este deputatul Andrei Lupu: „Iau în calcul în serios având în vedere disputele interne şi mai ales reacţia avută de unii colegi după anunţ”. Întrebat dacă a discutat cu alţi colegi despre plecare, Lupu a precizat: „Da, există mai mulţi colegi din grup şi mai mulţi preşedinţi de filială care iau în calcul acest lucru”, a completat actualul secretar al Camerei Deputaţilor, fără a da însă nume.
Plecarea acestor parlamentari pune şi mai mari probleme în partidul condus de Cătălin Drulă. La Senat e suficient să plece unul, în timp ce la Cameră, demisia a şase membri ar face imposibilă depunerea unor sesizări la CCR. Singura lor soluţie ar fi să apeleze la sprijin extern, de la Forţa Dreptei sau de la alte partide parlamentare. Un punct de cotitură va fi toamna viitoare, când după Congres e posibil să aibă loc un nou val de plecări.
„Manifest pentru Curaj”, o mişcare în interiorul USR ce şi-a propus reformarea partidului
De asemenea, în interiorul USR a fost lansat, de unul dintre contracandidaţii lui Dacian Cioloş la congresul de la începutul anului, un manifest de reformare a partidului denumit „Manifest pentru Curaj”.
Manifestul îşi propune reformarea partidului şi are printre semnatari mai mulţi reprezentanţi USR, printre semnatari, Allen Coliban, Mihai Poliţeanu, Cătălin Teniţă şi Irineu Darău.
„Echipa Curaj” din USR consideră că plecările din partid sunt „o pierdere foarte grea pentru partid, având în vedere și calitatea lor umană și profesională”, „însă era o decizie așteptată”, se arată într-un comunicat al grupării anti-Drulă din USR.
„Susținem și insistăm că în USR PLUS este nevoie de o schimbare majoră și că actuala conducere nu poate avea un cec în alb să conducă discreționar partidul, după eșecurile repetate din ultimii ani. Noi alegem acum să rămânem în partid și continuăm să ne luptăm cu PSD și PNL, dar totodată continuăm să ne luptăm pentru o reformă profundă a USR PLUS”, se mai arată în comunicatul semnat de Andrei Miftode – Deputat, Allen Coliban – primar Brașov, Cătălin Teniță – Deputat, Flavia Boghiu – Viceprimar Brașov, Irineu Darău – Senator, Magdalena Trofin – Viceprimar Ploiești, Mihai Polițeanu – Deputat, Nicu Ștefănuță – Europarlamentar, Victor Ilie – Deputat”
Dacian Cioloş acţionează. REPER a depus cerere de înființare la Tribunal
Cererea de înființare a partidului Reînnoim Proiectul European al României, cu denumirea prescurtată REPER, a fost depusă și înregistrată joi la Tribunalul București. Conducerea interimară va fi asigurată, până la primul congres, în copreședinție, de Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru. Cei cinci membri fondatori sunt europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța, Dragoș Tudorache și Dacian Cioloș. Potrivit actului constitutiv al REPER, conducerea interimară a formațiunii politice va fi asigurată, până la primul congres, în copreședinție, de Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru.