USR-PLUS şi AUR au trecut la contraatac. Ludovic Orban a pus punctul pe „i”: „Cum adică, Guvernul chiar vrea să decidă Curtea Constituțională că dacă se depune o moţiune de cenzură împotriva unui guvern, ea nu mai poate fi dezbătută și votată?”
Încă o zi la Parlament cu multe declaraţii pe tema viitorului moţiunii de cenzură iniţiată de USR-PLUS şi AUR. După ce conducerile celor două Camere au transmis la Curtea Constituţională, cu voturile reprezentanţilor PSD, PNL şi UDMR, că ar da dreptate Guvernului în cazul sesizării privind legalitatea depunerii acestei moţiuniCele două formaţiuni au trecut la contraatac.
AUR ameninţă că intră în grevă parlamentară, iar şefii Senatului şi Camerei au venit ş ei cu propriile poziţii, opuse celor de ieri ale Birourilor Permanente.
Președinta Senatului, Anca Dragu, susține că după schimbarea compoziției Executivului, premierul avea obligația să prezinte în termen de cinci zile noi propuneri de miniștri, care să fie apoi aprobate de Parlament.
„Prin faptul că premierul nu transmite aceste noi propuneri, împiedică Parlamentul să asigură controlul parlamentar asupra Guvernului și să își dea acordul asupra noii structuri, compoziției politice a Guvernului”, a declarat Anca Dragu.
Anca Dragu a trimis judecătorilor Curții și un punct de vedere în care neagă existența unui conflict de natură constituțională, invocat de Guvern, în ceea ce privește moțiunea de cenzură inițiată de USR-PLUS și AUR.
Un document similar a fost trimis astăzi și de președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, care afirmă că Parlamentul a acționat cu bună credință în privința demersului inițiat de cele două formațiuni politice.
„Cum adică, Guvernul chiar vrea să decidă Curtea Constituțională că dacă se depune o moţiune de cenzură împotriva unui guvern, ea nu mai poate fi dezbătută și votată? Argumentul ăsta, că se amână moțiunea după soluționarea conflictului juridic de natură constituțională, este un argument ridicol”, spune Ludovic Orban.
De altfel, AUR continuă să ceară ca dezbaterea și votul asupra moțiunii de cenzură să intre pe ordinea de zi a Parlamentului. Liderul George Simion anunță că reprezentanții partidului nu vor mai participă la ședințele de vot final asupra proiectelor de lege până când acest demers nu va avea câștig de cauză.
„Dacă săptămâna viitoare nu intră într-un plen reunit moțiunea de cenzură și este în continuare ținut în brațe domnul Cîţu de această nouă majoritate parlamentară, atunci intrăm de săptămâna viitoare în grevă parlamentară”, a completat George Simion.
George Simion a declarat că protestul parlamentar va înceta în momentul în care se va stabili un calendar pentru votul asupra moțiunii de cenzură.