Actual

USR a depus la CCR sesizarea privind legea bugetului pentru 2022. Care sunt acuzațiile

USR a depus la CCR sesizarea privind legea bugetului pentru 2022. Care sunt acuzațiile

USR a depus, vineri, la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor, sesizarea de neconstituţionalitate a Legii bugetului de stat pe 2022, pentru a o înainta Curţii Constituţionale, a informat Uniunea Salvați România.

Proiectele bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2022 au fost adoptate joi în plenul Parlamentului.

În plenul Parlamentului, prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat că bugetul pentru 2022 este unul responsabil, echilibrat şi realist.

„Avem în faţă un buget echilibrat, responsabil şi realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanţare şi să consolideze economia pe termen mediu şi lung, valorificând resursele financiare oferite de Uniunea Europeană. România are o viziune responsabilă de politici fiscale şi bugetare, o strategie de consolidare fiscală graduală, care să potenţeze şi să menţină creşterea economică la un nivel de peste 4-5% pe orizontul de referinţă, fiind conştientă că trebuie să utilizeze toate pârghiile pentru a pregăti economia în eventualitatea unor şocuri viitoare”, a spus premierul.

USR a depus sesizarea de neconstituţionalitate a Legii bugetului de stat pe 2022

Însă USR contestă cele spuse de premier. Conform Uniunii Salvați România, în sesizare a fost invocată încălcarea prevederilor constituționale privind:

1) Egalitatea în fața legii, prin nealocarea de resurse financiare proporționale cu necesitățile în Sectorul 1, fără aplicarea mecanismelor și algoritmului de alocare prevăzute în Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale.

2) Dreptul la învățătură, prin nealocarea banilor necesari pentru transportul local și județean al elevilor la școală, contrar Legii educației naționale nr. 1/2011.

3) Principiul legalității, prin adoptarea unui amendament lipsit de orice motivare și de care profită exclusiv partidul din care fac parte inițiatorii (PPU-SL).

4) Principiul bicameralismului, prin adoptarea în sedință reunită a unui amendament care eludează Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, lege organică ce nu poate fi modificată și completată decât separat, mai întâi de către Senat (camera de reflecție) și apoi de către Camera Deputaților (camera decizională).

5) Principiul calității legii, prin caracterul neclar, imprecis și interpretabil a numeroase prevederi.

În urmă cu două zile, vicepreședintele partidului, Dan Barna, susținea că localitățile conduse de primari USR nu au primi alocări în bugetul pe anul viitor.

„Este o discriminare faptul că unităţile administrativ-teritoriale cu primari USR nu au alocări în bugetul pentru anul viitor. Purtăm acest discuţii şi sperăm să ajungem la o soluţie. Nu respingem nici perspectiva de a ataca la CCR, pe acest criteriu”, spunea Barna.

Deputatul a adăugat că USR a depus amendamente, dar că acestea sunt „respinse pe bandă rulantă”, inclusiv în ceea ce privește împărţirea sumelor pe sectoarele Capitalei.