Un alt candidat la președinție din partea GOP (Grand Old Party – numele popular al Partidului Republicana profitat din plin de evenimentele din cursul săptămânii trecute și a intrat în lumina reflectoarelor, scrie USA TODAY.
Fostul vicepreședinte Mike Pence este un personaj central în ultimul cap de acuzare emis împotriva lui Trump, care, joi, s-a prezentat la Washington D.C: pentru a-și susține nevinovăția în fața unor acuzații potrivit cărora el ar fi pus la cale deturnarea alegerilor din 2020. Este cel de-al treilea, și poate cel mai grav, capăt de acuzare pronunțat împotriva lui Trump până acum.
Prea jos, prea slab
Începând din luna iunie, când și-a anunțat candidatura, campania lui Pence pentru 2024 s-a remarcat în sondaje prin procente formate dintr-o singură cifră, trenând cu mult în urma lui Trump și a altor candidați. De asemenea, el mai trebuie să apară și în prima dezbatere între candidații GOP la președinție, programată în Milwaukee spre sfârșitul acestei luni. Lui Pence îi lipsesc încă cei 40000 de donatori exclusivi, necesari în conformitate cu regulamentul Comitetul Național Republican.
Dar, în cursul acestei săptămâni, atenția asupra fostului vicepreședinte a sporit, având în vedere că Pence a început să-și critice la modul cel mai dur fostul șef, caare este totodată principalul candidat al GOP pentru 2024.
Un „cârd de avocați blegi”
Ca mulți dintre colegii săi republicani înscriși în campanie, Pence a oscilat între a-l critica pe Trump și a nu se alătura marelui număr de alegători care îl sprijină pe fostul președinte.
Dar, miercuri, el și-a exprimat clar opoziția în fața unor reporteri din Indianapolis, după ce, cu o zi înainte, se anunțase condamnarea. Pence a spus că, în ziua de 6 ianuarie 2021, el a susținut Constituția și nu avea dreptul să deturneze alegerile prezidențiale din 2020, în pofida „afirmației aiuristice” a lui Trump, potrivit căreia fostul vicepreședinte putea accepta sau respinge rezultatele pe parcursul procesului de validare din ziua respectivă.
„Ceea ce a tot spus președintele în ziua aceea – și, practic, el a tot spus asta mereu în cei doi ani și jumătate care au trecut – este complet fals”, a spus Pence. „Or, asta contravine prevederilor Constituției și ale legislației noastre”.
Dar Pence și-a lansat cele mai dure critici la adresa avocaților lui Trump.
„Din păcate, președintele este înconjurat de un grup de avocați blegi, care i-au tot spus doar ce îi plăcea lui să audă”, a subliniat el.
Pence s-a folosit și de portalul X, fostul Twitter, pentru a-i acuza pe Trump și „cârdul său de avocați blegi” că, pe data de 6 ianuarie 2021, i-au cerut să respingă voturile.
„Pentru a rămâne credincios jurământului pe care l-am depus, poporului american și lui Dumnezeu cel Atotputernic, în aceea zi, eu mi-am făcut datoria”, a scris Pence.
Valoarea notelor sale, o posibilă cooperare
Pence a fost menționat de mai multe ori în dosarul de 45 de pagini al Departamentului Justiției legat de punerea sub acuzare, fiind menționate totodată și notele făcute de el în cursul discuțiilor dintre Trump și conspiratori.
„Extrema actualitate” a acestor note ar putea avea un rol central în proces, asta depinzând și de gradul de cooperare al lui Pence, au declarat pentru USA Today o serie de experți juridici.
Campania lui Pence profită de aceste știri
Campania lui Pence a găsit o cale prin care să profite practic de toată această atenție din ultima vreme. Joi, pe situl campaniei sale au apărut șepci și maiouri cu inscripția ‚Too Honest’ (‚Prea cinstit’) – o referire la termenii menționați în dosarul de condamnare.
Potrivit acuzațiilor, în cursul unei convorbiri telefonice din ianuarie 2021, Trump „l-a mustrat” pe Pence pentru că ar fi spus că nu există nicio bază constituțională pentru ca vicepreședintele să conteste certificarea rezultatelor.
„Ești prea cinstit”, i-ar fi spus Trump lui Pence, potrivit condamnării.