Ursula von der Leyen a ținut discursul anual privitor la starea UE, desfășurat la Strasbourg. Președinta Comisiei Europene a adus în discuție subiectul migrației. Amintim că exact această problemă a fost invocată de Austria pentru a-și impune veto-ul asupra României și Bulgariei. Din lipsa unanimității, Spațiul Schengen a rămas un țel încă îndepărtat pentru noi și vecinii sudici.
Înaltul oficial european a menționat în discurs și faptul că România și Bulgaria au prezentat „cele mai bune practice” în cazul azilului politic. Din acest motiv, președinta Comisiei consideră că țările est-europene sunt membre onorifice ale Spațiului Schengen. Și speră ca statutul lor să se oficializeze.
Discurs pro-România și pro-Bulgaria la Bruxelles
Ursula von der Leyen a specificat că UE s-a dovedit cu adevărat unită în probleme de securitate a întregii alianțe. Președinta a amintit de atacurile hibride duse de Belarus, în special la adresa Poloniei. Și a spus și că Bulgaria și România au adus soluții corecte problemei migrației.
„În fiecare zi, vedem că conflictele, schimbările climatice și instabilitatea îi împing pe oameni să caute refugiu în altă parte. Am avut întotdeauna convingerea fermă că migrația trebuie gestionată. Este nevoie de rezistență și de o muncă răbdătoare cu partenerii-cheie. Și are nevoie de unitate în cadrul Uniunii noastre. Acesta este spiritul Noului Pact privind migrația și azilul. Când am preluat mandatul, părea să nu existe niciun compromis posibil la vedere. Dar, prin acest pact, găsim un nou echilibru. Între protejarea frontierelor și protejarea oamenilor. Între suveranitate și solidaritate. Între securitate și umanitate.
Am ascultat toate statele membre și ne-am concentrat pe toate rutele. Și am transpus spiritul Pactului în soluții practice. Am fost rapizi și uniți în răspunsul la atacul hibrid pe care Belarus l-a lansat împotriva noastră. Am colaborat îndeaproape cu partenerii noștri din Balcanii de Vest și am redus fluxurile neregulamentare. Am semnat un parteneriat cu Tunisia care aduce beneficii reciproce dincolo de migrație – de la energie și educație, la competențe și securitate”, și-a început von der Leyen discursul.
Ursula von der Leyen a încurajat aderarea noastră la Schengen
Numeroase persoane din țări vulnerabile cer azil în statele Uniunii Europene. Chiar dacă ei rămân și în România și Bulgaria, adesea aceste țări sunt puncte de pornire, adevăratul lor țel profesional fiind în alt stat membru. Așadar, este un climat destul de dificil, dar pe care cele două țări respinse din Schengen l-au gestionat eficient.
„Iar acum dorim să lucrăm la un acord similar cu alte țări. Am intensificat protecția frontierelor. Agențiile europene și-au aprofundat cooperarea cu statele membre. Permiteți-mi să le mulțumesc în special Bulgariei și României pentru că au deschis calea – prezentând cele mai bune practici, atât în ceea ce privește azilul, cât și returnările. Aceste două țări au dovedit-o din plin : Bulgaria și România fac parte din spațiul nostru Schengen. Așadar, haideți să le aducem, în sfârșit, în Schengen – fără nicio altă amânare”, a declarat oficialul european, conform Știripesurse.ro.