O înregistrare clandestină cu fostul premier bulgar Kiril Petkov compromite constituirea guvernului și o implică pe Ursula von der Leyen într-un scandal, informează publicația franceză Le Point.
Înregistrare audio a fost realizată clandestin în timpul unei întâlniri a partidului Continuăm Schimbarea (PP, după inițialele bulgare) care urma să valideze acordul guvernamental încheiat cu partidul rival, GERB, al lui Boiko Borisov.
Această înregistrare de patru ore și jumătate a avut efectul unei bombe. Difuzarea sa a fost programată pentru a bruia negocierile dintre PP și Gerb.
Nici o șansă (corectă) cu zona euro
Pe înregistrare se poate auzi vocea fostului premier Kiril Petkov. Neștiind că este interceptat, el dezvăluie cu nesăbuință conținutul unei convorbiri telefonice cu președinta Comisiei Europene. Într-adevăr, pe 21 mai, a avut loc un contact telefonic între Petkov și von der Leyen despre posibila aderare a Bulgariei la zona euro și la spațiul Schengen. Comisia sprijină Bulgaria în aceste două angajamente. Nu asta e problema.
„Am întrebat-o care sunt șansele noastre să fim acceptați”,a spus Petkov. Ea mi-a răspuns: „Pentru Schengen, aveţi mari şanse. Pentru zona euro, trebuie să găsiţi o cale de a ocoli regulile, adică ‘respectarea criteriilor”. I-am răspuns: „Putem – avem inflația minus efectul Ucrainei”. Și ea a spus: „Nu mă cita, vom încerca să vă ajutăm”.
Nu vom ști niciodată ce termeni au fost folosiți cu adevărat de unul sau celălalt, dar această înregistrare este o reamintire a condițiilor controversate de intrare a Greciei în zona euro.
Un ocoliș periculos
Atena, cu ajutorul Goldman Sachs, a furnizat date false pentru a eluda criteriile de aderare la zona euro. Povestea dubioasă a fost dezvăluită în timpul crizei din zona euro, când statisticile reale au fost restabilite de Andreas Georgiou.
Un episod sinistru care și-a pus amprenta asupra opiniei publice germane, foarte optimistă la acea vreme. Bulgaria, deja foarte fragilă, nu ar trebui să repete același subterfugiu.
Această înregistrare clandestină a fost realizată și transmisă presei de deputatul Radostin Vasilev, care s-a rupt de partidul Continuăm Schimbarea, a cărui strategie de alianță o dezaprobă.
Rotativa bulgară
De fapt, înregistrările dezvăluie intențiile reale ale partidului lui Petkov față de partenerul său, GERB, de a forma o coaliție guvernamentală. Potrivit termenilor acestui acord, urma să fie instituită o rotație de nouă luni între doi prim-miniștri.
Nikolai Denkov, pentru Continuăm Schimbarea, ar fi urmat să fie primul șef de guvern. Acesta ar urma să fie susținut de fostul comisar european Maria Gabriel, din GERB, care ar avea gradul de vicepremier și portofoliul Afacerilor Externe. Apoi, după nouă luni, Maria Gabriel avea să devină, la rândul său, șefa guvernului.
Pentru că dezvăluie intențiile reale ale lui Petkov și Asen Vasilev (vizat pentru Ministerul de Finanțe), înregistrările au provocat evident o răceală între cele două părți. GERB a decis să suspende negocierile și așteaptă „clarificări”. Din aceste înregistrări s-a aflat că liderii partidului Continuăm Schimbarea intenționează să efectueze o epurare în cadrul statului, „legal sau ilegal”, în primele două săptămâni, prin eliminarea tuturor funcționarilor publici considerați apropiați de GERB, președintele Rumen Radev (socialist) și toți cei suspectați că lucrează pentru serviciile ruse de informații. Ei plănuiesc să preia controlul Ministerului de Interne pentru viitoarele alegeri, ceea ce pune la îndoială caracterul democratic al acestora…
Manevre, manevre
GERB așteaptă garanții potrivit cărora fundamentele statului de drept vor fi respectate. Nu au fost încântați să afle că PP plănuia să încalce acordul de guvernare. De altfel, Petkov face afirmaţii neplăcute despre Maria Gabriel și Boiko Borisov. Petkov a trebuit să-și ceară scuze. El susține că folosește legăturile soțului ei, François Gabriel, membru al cabinetului Robertei Metsola, președintele Parlamentului European. Pe scurt, tertipuri politice destul de jenante…
Viitorul prim-ministru, academicianul Nikolai Denkov, a încercat să repare daunele. „Evident, trebuie oferite garanții că nu vor exista epurări care să nu fie legate de o procedură și o examinare clară”, asigură el. Ar trebui să vizeze optimizarea administrației, nu numiri politice. […] Legea și reglementările trebuie respectate”. Dar credibilitatea lui rămâne deteriorată.