Actual

Ursula von der Leyen, de partea României! Președintele CE a recunoscut că ajutorul primit de fermierii români este prea mic

Ursula von der Leyen, sursa foto mediafax
sursa foto mediafax

Într-un discurs rostit joi seara, 23 martie,  președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că ajutorul actual al UE pentru fermierii din România, Polonia și Bulgaria, care au fost afectați de afluxul de importuri ieftine de cereale ucrainene, este inadecvat.

„Ca un prim pas, am mobilizat peste 56 de milioane de euro din rezerva agricolă de urgență. Dar acest lucru nu este suficient. Acest lucru a fost foarte clar în această seară. Prin urmare, sunt recunoscătore României, care a depus o moțiune și care a sugerat să analizăm posibilitatea de a crește această sumă pentru fermierii din statele din prima linie”, a declarat Ursula von der Leyen joi seară.

Ursula von der Leyen recunoaște că sprijinul pentru fermierii români nu este suficient

Mai mult, președintele Comisiei Europene a reiterat importanța sprijinului pentru fermierii UE, declarând că: „Este important să îi ajutăm, și am discutat acest lucru în această seară, pe fermierii noștri din Uniunea Europeană care trebuie să facă față consecințelor pieței. Pentru că o mare cantitate de cereale ajunge acum pe piața europeană, iar acest lucru are o influență asupra prețurilor. Prin urmare, acele țări din prima linie, care ajută cel mai mult cu benzile de solidaritate, nu ar trebui să sufere de dezavantaje”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Această reacție a venit în urma criticilor președintelui Klaus Iohannis, care, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Bruxelles, s-a pronunțat împotriva formulei de calcul a compensațiilor folosite de Comisia Europeană, bazată pe formule, și s-a declarat dezamăgit de faptul că fermierii români au primit doar 10 milioane de euro drept compensații. Iohannis a continuat prin a pune sub semnul întrebării abordarea birocratică a Comisiei și a pus la îndoială buna credință a acesteia.

„E regretabil că astfel de abordări ultra birocratice pun sub semnul întrebării buna credință a Comisiei Europene”, a afirmat Klaus Iohannis, potrivit G4Media.

Petre Daea a fost criticat

Criticile au fost îndreptate către Petre Daea, ministrul Agriculturii, din cauza compensațiilor limitate ale României, de 10,05 milioane de euro pentru fermierii afectați de importurile de cereale ucrainene, ceea ce este considerabil mai puțin decât alte țări din regiune care au fost mai puțin afectate. Luni, Comisia Europeană și-a anunțat intenția de a utiliza o rezervă de criză, în valoare de 56,3 milioane de euro și finanțată din rezerva politicii agricole comune (PAC), pentru a sprijini fermierii din Polonia, România și Bulgaria, compensându-i pentru pierderile economice și atenuând dezechilibrele de pe piață cauzate de creșterea importurilor de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina. Alocarea propusă de CE include 29,5 milioane de euro pentru Polonia, 16,75 milioane de euro pentru Bulgaria și 10,05 milioane de euro pentru România, la care se adaugă posibilitatea ca cele trei țări să dubleze sumele alocate prin ajutoare de stat.