Lifestyle

Urșii au încurcat-o, au venit gardurile electrice! Unul va fi montat la cimitirul din Azuga

Urșii au încurcat-o, au venit gardurile electrice! Unul va fi montat la cimitirul din Azuga

Urșii care au coborât până acum în localități vor fi cumințiți. Primele garduri electrice, finanțate din bani europeni, au ajuns în țară. În cel mai scurt timp, acestea vor fi montate la marginea pădurilor. Este vorba de peste 2.700 de kilometri de fir electric, adică aproape 1000 de garduri protectoare.

Unde urmează să fie montate gardurile

Cei care vor decide unde vor fi puse zidurile sunt silviculorii, dar gardurile pot fi transferate în orice loc unde urșii creează situații delicate. În total vor fi 10.000 de metri de fir electric care va fi întins în Valea Prahovei, Măneciu, Vălenii de Munte și Valea Doftanei. Pentru că la cimitirul din Azuga au fost cele mai mari probleme, e posibil ca primul gard să fie pus la cimitirul din Azuga.

Gardurile beneficiază și un panou solar și acumulator

„Pot fi amplasate și în zonele fară energie electrică având un panou solar și un acumulator, cu autonomie de funcționare. Acestea pot fi mutate la nevoie în zonele în care urșii creează probleme polulației sau crescătorilor de animale”, a declarat Ioan Domnșa, Direcția Silvică Prahova.

La rândul său, ministrul mediului, Tanczos Barna e de părere că cele mai protejate pot fi stânele, culturile dar și curțile oamenilor.  „Nu sunt soluția minune. Nu rezolvă problema de fiecare dată dar, în anumite circumstanțe, anumite zone pot fi protejate eficient cu gardul electric: stânele, culturile, în anumite orașe casele, curțile oamenilor, blocurile pot fi protejate eficient”.

Porumbul, unul dintre alimentele preferate ale urșilor și mistreților

Urșii și mistreții, spun autoritățile, de gestionarii fondurilor cinegetice duc hrană pentru animalele sălbatice, iar preferatul lor este porumbul. Hrănirea trebuie să se facă la distanță mare de localități și doar în anume perioade. „Cea mai critică perioadă este aceasta în care ursul se hrănește intens, de hiperfagie, când trebuie să acumuleze cantități mari de grăsime și pe de altă parte când se trezește și are nevoie de hrană pentru a-și reface rezervele”, a spus Cristian Remus Papp, WWF România.

Pe lângă gardurile electrice, Ministerul Mediului vrea să facă primul recensământ al urșilor, bazat pe amprenta genetică. De asemenea, se dorește să fie construit un centru pentru îngrijirea urșilor problemă. Pentru conservarea ursului brun, va fi nevoie de 53 de milioane de lei accesați prin PNRR.