În România și la nivel European, numărul bolnavilor de cancer, care nu sunt diagnosticați la vreme, este în creștere
Aproximativ un milion de pacienți oncologici nu au putut fi diagnosticați în timp util, din cauza pandemiei de COVID-19, se arată într-un raport al UE.
Iar cauza principală a exploziei îmbolnăvirilor de cancer este pandemia. Potrivit medicilor, bolnavii nu au mai fost diagnosticați la vreme din cauza restricțiilor care au dus la închiderea spitalelor și la suspendarea investigațiilor și a consultațiilor.
Precizările managerului Institutului Național de Pneumoftiziologie „Prof. dr. Marius Nasta”
Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Național de Pneumoftiziologie „Prof. dr. Marius Nasta” din București, spune că, în instituția pe care o conduce, anul acesta au fost internați numai pacienți cu cancere în stadiul III sau IV.
Din cauza pandemiei, a spus Beatrice Mahler, accesul în spitale, la investigații și la tratamente a fost restricționat.
În consecință au scăzut posibilitățile de diagnosticare precoce a cancerului. Acum, pacienți cu cancer nediagnosticați în ultimii doi ani au ajuns la spital, iar mulți dintre ei sunt în stare gravă.
Potrivit medicului Beatrice Mahler, la Institutul „Marius Nasta”, 90% dintre pacienții internați sunt bolnavi de cancer, iar 10% sunt cu fibroză pulmonară.
În acest context, medicul Mahler a explicat: „Problema pe care o avem în acest moment la nivelul Institutului este numărul mare de pacienți care vin cu forme foarte severe. De săptămâna trecută suntem blocați cu Terapia Intensivă non-COVID. Pur și simplu, nu avem loc unde să punem pacienții care se degradează, așa că ventilația la acești pacienți o începem pe secție. Sunt și cazuri de pacienți intubați cu tuberculoză, sunt și cancere, dar sunt și pacienți cu acutizări în cadrul bolilor cronice pe care le au și care au nevoie de Terapie Intensivă”.
Cei mai mulți pacienți ajung la spital în stadiu terminal
De asemenea, Beatrice Mahler a precizat faptul că pacienții cu cancere ajung la spital în ultimele stadii de boală. Sunt diagnosticați și supuși tratamentelor palliative, menite doar să le amelioreze suferința. Prin urmare, ei nu mai pot beneficia de tratamente.
„Ajung cu metastaze. Ajung cu forme de cancer care nu mai pot beneficia decât de diagnostic și apoi de tratament paliativ. Cancere în stadiul IV sau III, adică. N-am mai văzut un cancer de stadiul II deloc anul acesta”, a explicat Beatrice Mahler.
În România, anul acesta a fost lansat Planul național anti-cancer, parte a unui demers european. Dar pentru implementarea acestui program este nevoie de un cadru legislativ aferent, care trebuie adoptat.
Care este principala cauză a exploziilor de cancere
Aceasta situație este cauzată, în principal, de pandemia de coronavirus. În acea perioadă, oamenii s-au prezentat la medic doar în cazurile în care au avut nevoie urgentă, astfel că nu s-au mai putut face investigații și nici nu au fost diagnosticați la vreme.
„E plin în Terapie Intensivă”
În prezent, medicul Beatrice Mahler spune că instituția pe care o conduce se ocupă de toți pacienții care au nevoie de îngrijire și diagnostic. Aceasta chiar dacă lista de așteptare pentru un loc în spital este de două luni.
Astfel, Dr.Beatrice Mahler, a spus: „Nu-mi doresc să transmit un mesaj de genul: e plin la Nasta! E plin în Terapie Intensivă pentru că vin în stare foarte gravă, dar cine sună, poate să facă o programare în timp rezonabil ca să beneficieze de un consult și de un diagnostic cât se poate de repede. Și Nasta nu e singurul spital, nu cred că doar la noi este această problemă”.
Referitor la acest subiect, se estimează că în perioada pandemiei de Covid-19 au fost circa 150 de decese pe zi, provocate de cancer, potrivit asociațiilor pacienților cu cancer, citează evz.ro