Localitatea Derweze este atracția de foc a țării mai puțin călătorită din Orientul Mijlociu, Turkmenistan! Aici există Poarta Iadului.
Este un crater subteran, plin cu un procent neobișnuit de mare de gaz natural care arde fără oprire de la un accident de inginerie din anul 1971.
Astfel, în 1971, geologii sovietici au penetrat crusta deșertului Karakum, la aproximativ șapte kilometri (patru mile) în afara satului Derweze, Turkmenistan , cu o populație de 350 de locuitori. Căutau gaze naturale și… au găsit!
Instalația de foraj a lovit o cavernă naturală mare, plină cu gaz, care s-a prăbușit rapid, dărâmând instalația și, eventual, unii dintre geologi, deși acele înregistrări sunt încă sigilate. Atunci, s-a format un crater de aproximativ 70 de metri (230 de picioare) lățime și 20 de metri (65,5 picioare) adânc și a început să arunce metan în atmosferă.
Reacția timpurie la crater
Chiar și în acea epocă, înainte ca preocupările legate de rolul metanului în schimbările climatice și de potența sa ca gaz cu efect de seră să fi lovit conștiința lumii, părea o idee proastă să se scurgă gaze otrăvitoare din pământ în cantități uriașe lângă un sat. Oamenii de știință sovietici au decis că cea mai bună opțiune a lor era să ardă gazul aprinzând craterul pe foc. Au îndeplinit această sarcină aruncând o grenadă în gaură, anticipând că acel combustibil se va epuiza în decurs de o săptămână.
Acest lucru s-a întâmplat acum mai bine de patru decenii, iar craterul încă arde
În fiecare noapte, strălucirea sa este vizibilă din Derweze (un sat în Provincia Ahal, Turkmenistan). Ca o coincidență sau în mod ciudat, numele „Derweze ” înseamnă „poartă” în limba turkmenă, așa că localnicii au numit craterul în flăcări „Poarta iadului”.
Deși este un dezastru ecologic cu ardere lentă, craterul a devenit una dintre puținele atracții turistice din Turkmenistan, atrăgând suflete aventuroase în Karakum, unde temperaturile de vară pot atinge 50 ° C (122 ° F) fără niciun ajutor din partea incendiului Derweze.
Acțiuni recente împotriva craterului
În ciuda potențialului Derweze, “Door to Hell” (sau Darvaza Gas Crater) ca sit turistic, președintele turkmen Kurbanguly Berdymukhamedov a emis ordine pentru ca oficialii locali să găsească o modalitate de a stinge incendiul, după vizita sa din 2010 la crater.
Președintele și-a exprimat temerile că incendiul va extrage gaze din alte sit-uri de foraj din apropiere, dăunând exporturilor vitale de energie ale Turkmenistanului, deoarece țara exportă gaze naturale în Europa, Rusia, China, India și Pakistan.
Turkmenistanul a produs 1,6 trilioane de metri cubi de gaze naturale în 2010, iar Ministerul său de petrol, gaze și resurse minerale a publicat un obiectiv de a ajunge la 8,1 trilioane de metri cubi până în 2030.
Alte Flăcări Eterne în lume
“Porțile Iadului” nu este singura rezervă de gaze naturale din Orientul Mijlociu care a luat foc în ultimii ani. În Irakul vecin, flacăra de gaz a zăcământului petrolier Baba Gurgur arde de peste 2.500 de ani.
În Azerbaidjan, un alt munte care arde, Yanar Dag ar fi ars de când un crescător de oi a incendiat accidental acest zăcământ de gaz din Marea Caspică, cândva în anii 1950.
Fiecare dintre aceste fenomene naturale este privit de mii de turiști în fiecare an, fiecare dorind să vadă, prin aceste “Porți ale Iadului”, în adâncul Pământului, potrivit thoughtco.com