Actual

Untold stă să înceapă, iar cazările din Cluj urcă la prețuri de Burj al-Arab

evz.ro
Credit imagine: evz.ro

Untold este cel mai mare festival din Cluj și din țară, iar proprietarii profită de traficul imens de participanți și cresc în mod spectaculos prețurile la cazări. Scumpirile pot ajunge chiar și la 800%, arată o cercetare de piață.

Între 3 și 6 august, este atins apogeul „sezonului” în Cluj-Napoca. Asemănătoare este doar perioada în care se desfășoară Electric Castle, la Bonțida, însă multe persoane aleg să se cazeze chiar în comună în defavoarea unei camere de hotel în oraș.

Cazări de mii de euro pentru condiții mediocre

Untold se desfășoară la Cluj Arena, într-o zonă apropiată de cea centrală. Dar cu un număr covârșitor de participanți, cazările sunt pline de amatori de Untold pe o rază de 60 de kilometri față de urbea ardeleană. Iar prețurile cresc la fel de mult ca și cererea, astfel încât un apartament de închiriat poate să ajungă până la 5.000 de euro, în vreme ce opulentul Burj al-Arab din Dubai cere pentru o perioadă de cazare la fel de lungă „doar” 4.000 de euro.

„Ceea ce se întîmplă în fiecare an cu creșterea prețurilor locurilor de cazare în Cluj și împrejurimi în perioada în care e organizat festivalul UNTOLD ține de cerere și oferta, în mare parte. Pur și simplu, piața e cea care dispune, mai ales dacă oferta e mai mică în raport cu cererea. Vă pot spune că am trecut prin zonă cu puțin înainte de desfășurarea festivalului și colegul comisar de la Cluj mi-a transmis că pe o rază de 50 – 60 de kilometri de municipiul care organizează evenimentul nu mai găsești o cameră disponibilă nici măcar la o pensiune foarte îndepărtată și fără pretenții”, a explicat Horia Constantinescu, șef al ANPC.

El a explicat și că proprietarii nu sunt obligați prin lege să plafoneze prețurile, dacă cererea este atât de mare. Singurii care ar putea fi vizați ar fi cei care dețin apartamente de închiriat în regim AirBnb, dar încă nu există cadrul legislativ necesar pentru asta:

Statul a renunțat la mercurial în 1990 și de atunci funcționează regula cererii și a ofertei. În condițiile astea, cineva care are o proprietate în zonă sau foarte aproape de stadion poate ajunge să închirieze și cu 5.000 de lei pe noapte, dacă găsește client pentru așa ceva! Unde statul ar putea interveni e pe partea care i-ar privi pe cei care închiriază în sistem airbnb. Numai că legea e blocată în Parlament, iar atribuțiunile ar intra în sfera ANAF și nu a ANPC. Fiindcă nu e corect, după mine, să iei la puricat un hotel pentru condițiile oferite și să nu faci același lucru cu un patron care și-a ridicat lângă un bloc cu care face ce vrea, când vrea și cum vrea!” a mai spus Horia Constantinescu pentru România TV.