Actual International

Escaladează conflictul dintre Serbia și Kosovo, chiar după reuniune de urgență. Polițiștii kosovari au fost mobilizați aseară

Escaladează conflictul dintre Serbia și Kosovo, chiar după reuniune de urgență. Polițiștii kosovari au fost mobilizați aseară
arabianbusiness.com

Up Date

Aseară, forțele armate din Kosovo s-au pus în mișcare.

Ieri, 21 noiembrie 2022, a avut loc o reuniune de urgență a Uniunii Europene cu preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić şi premierul Kosovo, Albin Kurti.

„Convoc mâine o reuniune de urgenţă a Dialogului Belgrad-Pristina cu prim-ministrul @albinkurti şi preşedintele @predsednikrs”, a scris în seara zilei de 20 noiembrie 2022, pe Twitter, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

S-au întâlnit, au discutat, dar se pare că tensiunile nu s-au aplanat. Aseară, o coloană de un kilometru cu aproximativ 40 de mașini de poliție din Kosovo a fost sesizată că se îndrepta spre nord, a transmis presa sârbă.

De asemenea, pe drumul de la satul Dren la noua bază din satul Jasenovik, forțele speciale sunt prezente în mai multe locații.

Mobilizarea de forțe apare în contextul în care Kosovo și Serbia nu au ajuns la un acord la întâlnirea negociată de UE. Borell, șeful politicii externe a UE nu a reușit să aducă pacea, deși a avut întâlniri cu cei doi lideri. La sfârșitul întrevederii, el a declarat: „Am înaintat o propunere care ar fi putut evita această situație riscantă, pe care președintele Vucic a acceptat-o astăzi, dar premierul Kurti nu a făcut-o”.

Tot aseară, târziu, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a ieșit cu o declarație, accentuând că situația în zonă e gravă.

„Situația este foarte gravă, în pragul conflictului, și știu că sârbii din Kosovo și Kosovo îmi vor spune că nu mai suportă, dar viața fiecăruia dintre ei este mai importantă pentru noi decât orice altceva. Încă o dată, cer Occidentului să încerce să-și folosească influența asupra lui Kurti pentru a ne ajuta să menținem pacea împreună”, a spus acesta.

„Când părea posibil ca un compromis să fie posibil, pe la 3 după-amiaza eram aproape, am acceptat propunerea lui Borel, pentru că credem, și am subliniat asta de multe ori, că este mai bine să vorbim 100 de ani decât să ne ciocnim pentru o zi. Pentru noi nu a fost nimic problematic în acea propunere, dar este evident că altcineva dorește conflicte și nu întâmplător, în această seară, tot ce există de la poliția din Kosovo a fost trimis în patru locații”, a explicat președintele sârb Aleksandar Vucic, care a adăugat că va vorbi cu sârbii din Kosovo în jurul orei 23.00.

Știrea inițială

Uniunea Europeană se implică în conflictul tensionat dintre Serbia și Kosovo. S-a convocat o reuniune de urgență

Scopul acestei reuniuni, organizate la Bruxelles, mediată de Uniunea Europeană, este acela de a discuta despre relaţiile tot mai tensionate între Belgrad şi Pristina, și găsirea unei ieșiri din actuala criză, prevenirea escaladării situației și reducerea tensiunilor, cu accent pe problema plăcuțelor de înmatriculare și revenirea sârbilor în instituțiile Kosovo, potrivit celor comunicate de Serviciul European de Acțiune Externă.

La această reuniune, gazdele întâlnirii au fost șeful diplomației europene, Josep Borrell, și emisarul special al UE pentru dialog, Miroslav Lajčak.

La început Borrell și Lajčak au avut întâlniri separate cu Vučić și Kurti, apoi a fost o întâlnire comună și la sfârșit șeful diplomației europene s-a adresat presei.

Ultima dată, Vučić și Kurti au discutat la 18 august 2022 la Bruxelles, când au convenit că se vor întâlni în fiecare lună pentru a rezolva probleme actuale și pentru a evita escaladarea situației.

Tensiuni amplificate de plăcuțele de înmatriculare auto

O dispută care durează de aproape doi ani, legată de plăcuţele de înmatriculare auto, a amplificat tensiunile între Serbia şi fosta sa provincie care şi-a declarat unilateral independenţa în anul 2008.

O serie de angajați și-au părăsit locurile de muncă în semn de protest

În această lună, sute de ofiţeri de poliţie, procurori şi funcţionari publici din minoritatea sârbă din Kosovo şi-au părăsit locurile de muncă pentru a protesta astfel faţă de un ordin intrat în vigoare la 1 noiembrie 2022, care le cere să-şi înlocuiască vechile plăcuţe de înmatriculare auto, care datează din anii ’90, când Kosovo era parte a Serbiei, cu plăcuţe de înmatriculare ale ‘Republicii Kosovo’.

Zeci de mii de etnici sârbi folosesc plăcuţe de înmatriculare emise de Pristina

De ordinul intrat în vigoare la 1 noiembrie 2022, sunt vizați aproape 10.000 de sârbi kosovari. Iar, alţi aproximativ 40.000 de etnici sârbi, care locuiesc în părţi din Kosovo populate majoritar de etnici albanezi, folosesc plăcuţe de înmatriculare emise de Pristina.

Guvernul kosovar a anunţat că va începe să amendeze şoferii sârbi care folosesc vechile plăcuţe de înmatriculare de dinainte de independenţă şi va confisca vehiculele cărora nu le-a fost schimbat numărul de înmatriculare până la 21 aprilie 2023.

Serbia și Kosovo vor în UE

Se precizează că atât Serbia, cât şi Kosovo vizează să adere la Uniunea Europeană şi au convenit, ca parte a procesului de aderare, să-şi rezolve problemele bilaterale restante şi să-şi normalizeze relaţiile.

Din anul 2012, Serbia are statutul de candidat oficial la aderarea la UE, în timp ce Kosovo este „candidat potenţial”. Dar, din cauza disputei cu Pristina, în prezent, procesul de aderare a Serbiei la blocul comunitar este blocat, potrivit digi24.ro.