Potrivit declarațiilor emisarului european Miroslav Lajcak la televiziunea Klan Kosova din Pristina, dacă Serbia și Kosovo nu vor accepta planul international de normalizare a relațiilor bilaterale, vor trage consecințele din partea UE și a SUA. Termenul limită este luna martie.
„Vom ști dacă progresăm sau nu”
„Comunitatea internaţională va reacţiona în consecinţă şi vom sprijini una din părţi mai mult şi vom reduce sprijinul pentru cealaltă parte”. Este vorba atât de reducerea investiţiilor, cât şi de susţinerea politică şi economică din partea Occidentului. (…)
există un termen-limită sau un calendar natural, fiindcă până în martie vom şti dacă progresăm sau nu, iar dacă nu progresăm, vom şti de ce, cine este răspunzător de asta”, a răspuns diplomatul slovac atunci când a fost întrebat ce se va întâmpla dacă doar una din părți își va da acordul.
Va trebui semnat un acord cu 11 puncte
De asemenea, cu doar câteva zile în urmă, emisari din SUA, Germania, Franța și UE au purtat discuții cu liderii sârbi și kosovari în speranța că îi vor convinge să semneze un acord cu 11 puncte pentru a fi atenuate tensiunile care continua după conflictul armat din 1998-1999.
Albin Kurti, premierul kosovar a precizat că e posibil să accepte acest plan, însă a dat înapoi în privința acordului din 2013 mediat de UE, semnat înainte de mandatul său. Acesta prevede crearea unei asociații de localități semi-autonome unde sârbii sunt majoritari.
Potrivit noului plan, ambele părți vor trebui să implementeze acordurile anterioare. Kurti însă, crede că în acest fel Kosovo ar pierde suveranitatea, pentru că s-ar crea un nou mini stat în stat. Poziția kosovarului a fost însă respinsă de mediatorii occidentali.
Nu se știe dacă Belgradul va fi de acord cu planul
Aleksandar Vucici, președintele Serbiei, a avut cinci întâlniri săptămâna trecută cu mai mulți emisari, dar nu a spus dacă Belgradul va fi sau nu de acord cu acest plan. A afirmat însă, într-un discurs televizat, că fără legăturile cu UE, țara sa ar fi pierdută „economic şi politic”.
De asemenea, șeful statului a afirmat că Occidentul i-a transmis că Serbia va avea de suferit în cazul în care va încerca să blocheze înțelegerea cu Kosovo. Potrivit planului, Serbia nu trebuie să recunoască independența fostei provincii, dar va trebui să renunţe la lobbyul împotriva aderării Kosovo la organizaţii internaţionale.
Nu în ultimul rând, ambele părți vor trebui să-și deschidă reprezentanțe în capitala celeilalte și să colaboreze pentru rezolvarea problemelor. Kosovo şi-a proclamat independenţa de Serbia în 2008.