De când Uniunea Europeană a considerat că vacile poartă vina pentru poluarea atmosferei, mai marii lumii au început să caute o alternativă la lapte și produsele lactate. Și s-a găsit, iar primele schimbări au început în Olanda.
Laptele sintetic există în mai multe țări din lume
Ușor, ușor, liderii mondiali vor să schimbe toată alimentația omenirii. Și nu doar să înlocuiască carnea cu insecte și lăcuste, ci și laptele de vacă cu cel sintetic.
Potrivit cercetătorilor, acesta poate avea aceeași compoziție biochimică ca și laptele animal, dar este obținut prin folosirea unei tehnici de biotehnologie emergentă, cunoscută sub numele de „fermentație de precizie”, care produce biomasă cultivată din celule.
Sigur, mai e mult până atunci, dar odată ce lapte sintetic va fi distribuit în întreaga lume, emisiile de metan vor fi tot mai puține. În SUA, compania Perfect Day oferă proteină de origine non-animală, obținute din microfibră, care sunt utilizate pentru producerea de lapte, pudră proteică și înghețată.
Coca-Cola va face lapte sintetic
Surprizător sau nu, celebra companie Coca-Cola a anunțat că va face lapte sintetic, iar Coca-Cola Israel a semnat deja un acord prin care va investi două milioane de dolari în BioMilk, o companie specializată pe dezvoltarea produselor artificiale.
De altfel, potrivit unui raport din 2019, se estimează că până în 2030 industria de fermentație de precizie din SUA va reuși să creeze cel puțin 700.000 de locuri de muncă.
Și în Australia a fost realizat laptele sintetic de către start-up-ul Eden Brew. Și tot în Australia, compania All G Foods a reușit să strângă până acum 25 de milioane de dolari pentru a accelera producția de lapte sintetic.
Reprezentanții firmei își doresc ca în doar șapte ani laptele de vacă să fie înlocuit cu cel sintetic. Dar pentru ca laptele sintetic să devină o amenințare de luat în seamă, e nevoie de foarte mulți bani, investiții în cercetare și dezvoltare. Dar și de o nouă infrastructură de producție, precum rezervoarele de fermentație și bioreactoarele.
Sursă foto: descoperă