International

Uniunea Europeană face eforturi majore pentru a înfrunta următoarea pandemie! Ne costă 160 de milioane de euro pe an

FOTO-PIXABAY
sursa foto PIXABAY

Executivul UE a anunțat astăzi, 3 iulie,  că Comisia Europeană a încheiat un acord cu un consorțiu format din patru producători pentru a pune deoparte capacitatea de producție de vaccinuri în cazul unor viitoare epidemii.

Acordul a fost încheiat cu întreprinderea olandeză Bilthoven Biologicals, cu producătorii spanioli de vaccinuri HIPRA și CZ vaccines și cu gigantul farmaceutic american Pfizer.

UE se pregătește pentru o eventuală epidemie

La un cost de 160 de milioane de euro pe an, acesta dispune de o capacitate de 325 de milioane de doze. Vaccinurile cu ARNm, care au fost introduse inițial în timpul pandemiei de  COVID-19, precum și vaccinurile cu vectori virali și cu proteine sunt toate incluse în contract.

În ceea ce privește bolile infecțioase pe care vaccinurile sunt menite să le prevină, contractul este flexibil.
Uniunea Europeană dorește să demonstreze că a învățat din ultima pandemie, COVID-19, care a provocat distrugeri în întreaga regiune și a forțat națiunile să încerce să limiteze răspândirea virusului prin restricții sociale stricte.

Din cauza problemelor de aprovizionare, UE s-a aflat, de asemenea, în competiție cu SUA, Regatul Unit și alte state membre pentru a obține doze de la un număr restrâns de producători de vaccinuri. Acordul are ca scop livrarea rapidă a vaccinurilor în cazul unei viitoare situații de urgență, în încercarea de a preveni un dezastru similar celui din timpul pandemiei COVID.

În conformitate cu prevederile acordului, firmele farmaceutice sunt de acord să furnizeze UE o anumită cantitate de doze de vaccin în cazul unei injecții pandemice, în schimbul rezervării și plății de către UE a capacității lor de producție de vaccinuri.

Epidemia Covid-19 a atras atenția asupra necesității de a îmbunătăți pregătirea pentru situații de urgență în Europa. Inițiativa EU4Health face o treabă bună pentru a răspunde acestei cerințe; printre obiectivele sale financiare se numără protejarea indivizilor de riscurile internaționale în materie de sănătate.

Agenția Executivă Europeană pentru Sănătate și Digital (HaDEA) a semnat un acord-cadru cu patru contractori pentru a stabili rețeaua FAB a UE pentru capacități de producție adecvate și flexibile pentru diferite tipuri de vaccinuri (pe bază de ARNm, pe bază de vectori și pe bază de proteine).

Acest lucru se face în numele Autorității pentru Pregătirea și Răspunsul la Urgențe Sanitare (HERA). În cazul unei urgențe de sănătate publică, aceste capacități vor fi menținute în funcțiune și pregătite să fie activate rapid pentru a furniza un total de 325 de milioane de doze anual.

Producătorii de vaccinuri din UE (Belgia, Irlanda, Țările de Jos și Spania) fac parte din rețeaua FAB a UE. Potrivit Comisiei Europene, inițiativele rețelei vor reduce decalajul dintre fabricarea vaccinurilor și extinderea producției, garantând în același timp capacitatea industriei de a furniza medicamente care salvează vieți, potrivit POLITICO.