Comisia Europeană a avizat favorabil solicitarea României privind adoptarea în procedură de urgenţă a suspendării temporare a distribuţiei în afara ţării a anumitor medicamente din categoria antibiotice şi antitermice cu administrare orală. Care sunt acestea, în cele ce urmează.
UE, de acord cu cererea de la București. România oprește de urgență exportul de medicamente. Care sunt acestea
România poate opri exporturile unor medicamente esențiale, după ce a primit acordul Comisiei Europene. Într-un comunicat trimis redacției Infoactual, al Ministerului Sănătății de la București, se arată că țara noastră a primit aviz favorabil pentru adoptarea în procedură de urgență a suspendării temporare a distribuției în afara țării a anumitor medicamente din categoria antibiotice și antitermice cu administrare orală.
În același context, responsabili de la Ministerul Sănătății vin cu două precizări importante:
Măsura este una cu caracter temporar, se va aplica pe o perioadă de trei luni, în contextul situației epidemiologice actuale și este menită să asigure continuitatea disponibilității acestor medicamente pentru pacienții români.
Măsura nu afectează exportul medicamentelor fabricate de către producătorii români, ci se referă doar la oprirea distribuției intracomunitare a medicamentelor alocate pieței din România.
La rândul lor, specialiștii de la Comisia Europeană au răspuns:
“În luna ianuarie 2023, autorităţile române au notificat Comisiei Europene proiectul de „Ordin privind aprobarea Listei medicamentelor antibiotice și antitermice cu administrare orală a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar pe o perioadă de 3 luni” şi au solicitat adoptarea în procedura de urgenţă prevăzută la articolul 6 alineatul (7) din Directiva (UE) 2015/1535. După examinarea proiectului de ordin, Comisia consideră că solicitarea adoptării în procedură de urgenţă este justificată”.
Care sunt medicamentele care nu vor mai fi exportate din România pentru trei luni
Este vorba despre denumirile comune internaţionale de antibiotice Amoxicillinum, Amoxicillinum + Acidum Clavulanicum, Azithroycinum, Cefuroxinum, Clarithromycinum, Phenoxymethylpenicillinum, Sulfamethoxazolum + Trimethoprium, dar şi despre antitermicele de uz pediatric Ibuprofenum şi Paracetamolum.
Concluzie. După examinarea proiectului de ordin, Comisia a afirmat că solicitarea adoptării în procedură de urgenţă ”este justificată”.