Unii dintre cetățenii României ar putea ajunge la muncă și înapoi la domiciliu în mod gratuit, căci angajatorii din țară ar avea acum posibilitatea de a deconta transportul salariaților. Dacă ar apela la această măsură, respectivii angajatori ar putea să fie scutiți de anumite taxe către bugetul de stat.
Până a se ajunge în acest punct, angajatori vor trebui să justifice, în mod concret, sumele exacte alocate acestui decont notate fie în contractul individual de muncă, fie în regulamentul intern al instituției. Doar în acest mod, angajații vor putea ajunge la locul de muncă și înapoi acasă în mod gratuit, iar angajatorii să fie scutiți de anumite taxe salariale ce ar fi ajuns către bugetul de stat.
Ce condiții impune statul?
Aceste măsuri sunt acum notate în Codul Fiscal, fiind informații oficiale. Astfel, în articolul 76, alineatul 4, litera a) se specifică faptul veniturile ce reprezintă în fapt contravaloarea sumei de bani utilizată pentru transportul către locul de muncă și înapoi la domiciliu, în beneficiul salariatului, nu reprezintă cheltuieli impozabile. Acestea nu vor fi asociate cu contribuțiile către stat, după cum se specifică la articolul 142 din Codul Fiscal, precum cele dedicate asigurării sociale, asigurării de sănătate sau de muncă. Chiar și așa, acest lucru nu este obligatoriu, fiind o măsură facultativă, decisă de reprezentanții fiecărei companii/societate în parte.
O primă condiție pentru ca acest mecanism să funcționeze este ca angajatorul să specifice toate aceste detalii în contractul individual de muncă sau în regulamentul intern al companiei. Informațiile necesare fac referire la mijlocul de transport al angajatului, fie că vorbim de mașina personală sau de transportul în comun, dar și suma exactă ce îi este alocată fiecărui angajat.
Ce spun specialiștii din domeniu
„Astfel, s-au decontat în cadrul acestor cheltuieli: biletele de tren, autobuz, tramvai, etc. sau bonuri fiscale pentru combustibil auto. Dacă pentru biletele de tren, autobuz, tramvai, sumele sunt evidente, pentru sumele decontate de către salariat ca și combustibil auto s-a plecat tot de la tariful mijloacelor de transport în comun sau de la un cost mediu pe kilometru. Pentru a deconta astfel de cheltuieli fiecare salariat își întocmește un decont de cheltuieli la care anexează documentul de plată”, a declarat Ioan Butariu, expert în domeniul contabilității.
Astfel, nu doar angajatorul are obligațiile sale, ci și salariatul are anumite lucruri exacte de făcut dacă dorește ca transportul să-i fie decontat. Angajatul trebuie să prezinte, în interval lunar, următoarele documente justificatoare:
– bonul fiscal
– foaia de parcurs prin care să rezulte numărul de kilometri parcurși între casă și locul de muncă și numărul de zile în care a folosit mașina personală;
– calculul cheltuielilor va fi realizat conform formulei număr de kilometri x consum mediu al vehiculului/100 km x preț/litru combustibil.
„Totuși, nu aș vedea de ce nu s-ar putea deconta în mod ocazional, însă acestea ar trebui cumva reglementate în regulamentul intern și în contractul individual de muncă”, mai spune Ioan Butnariu, citat de romaniatv.net.