Închirierea unor camere sau a locuințelor în întregime turiștilor, cu referire la cazare pentru perioade limitate de timp, de la unu, la cinzi zile, indiferent că se face prin AirBnB, Booking.com sau alte platforme ori modalități de închiriere către turiști, se face obligatoriu în baza unui certificat eliberat de autorități. Acest certificat, care până de curând a putut fi cerut doar de cei care se înregistraseră înainte la registrul comerțului ca firme sau PFA-uri, poate fi acum obținut și de persoanele fizice obișnuite. De fapt, trebuie obținut, scrie avocatnet.ro.
Unii da și alții ba. ANAF dă ”undă verde” celor care închiriază în regim hotelier, apoi le ia banii
La scurt timp după ce acest certificat a devenit accesibil și pentru persoanele fizice, cei de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului au reacționat imediat spunând că reglementarea e menită și să apare interesul celor care se învecinează cu astfel de proprietăți și care reclamă nu de puține ori disconfortul produs de turiști: „Blocurile de locuințe nu sunt hoteluri”, scriau cei de la minister.
Și totuși Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) merge, mai departe, pe acest drum, cu scopul de a susține informativ, pentru stadiul incipient, doritorii de a obține venituri din propria locuință.
Același site, specializat în avocatură, susține, totodată, că este doar o chestiune de timp până când organele fiscale să înceapă să se intereseze în mod special de veniturile obținute de închirierile scurte, în scop turistic. După ce legislația aferentă autorizării pentru închirerile în scop turistic (obligatorie!) a fost recent modificată pentru a fi „accesibilă” și persoanelor obișnuite, un comunicat recent al Fiscului, care ia în vizor Brașovul și Constanța într-un proiect pilot de îndemnare la conformare fiscală, ”ne întărește concluzia că aceste tipuri de venituri ne/subdeclarate vor fi mai atent monitorizate în viitorul apropiat”, spune autorul materialului, menit să facă lumină în acest caz.
Până pe 25 mai se depun declarațiile
Ce trebuie să știe un contribuabil, la această întrebare răspund specialiștii români în fiscalitate, în ghidul recent actualizat sau prin multiplele filmulețe proprii. Astfel, ANAF anunță, vineri 20 mai 2022, că a actualizat Ghidul fiscal al contribuabililor persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea și subînchirierea bunurilor mobile și imobile și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, acesta fiind disponibil pe portalul www.anaf.ro, în secțiunea Asistență Contribuabili/Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente și alte materiale informative.
Persoanele fizice care realizează venituri din aceste activități au obligația de a depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), până la data de 25 mai. Contribuabilii pot obține informații detaliate și telefonic, apelând Serviciul central de asistență telefonică a contribuabililor – Call-center, la numărul de telefon 031.403.91.60.
Totodată, pe canalul de Youtube ANAF – Agenția Națională de Administrare Fiscală, sunt disponibile materiale video referitoare la modalitatea de completare a declarației unice pentru persoanele fizice care realizează venituri din chirii.