Social

Unii angajați vor primi sporuri suplimentare! Cine primește mai mulți bani

Ajutorul pentru încălzire persoane vulnerabile indemnizațiile de handicap invalizi
sursa foto arhiva personala

Guvernul României a pregătit cu nerăbdare Noul Proiect de Lege a Salarizării, așteptat cu mare interes de cetățeni. Se preconizează că acesta va intra în vigoare la începutul anului viitor. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a făcut anunțuri importante prin intermediul unei postări pe Facebook, dezvăluind schimbările semnificative planificate. Printre altele, ea a declarat că se vor introduce noi sporuri.

Obiectivul oficialilor este eliminarea inechităților din sistemul de salarizare din România.

Se introduc noi sporuri

Un aspect crucial al acestei noi legi a salarizării este introducerea unor sporuri suplimentare pentru angajații din sectorul public. Asta cu scopul de a stimula performanța la locul de muncă.

„Ne dorim să avem o lege care să aducă claritate, iar pentru muncă egală plata să fie egală. Legea trebuie să aibă un mecanism de limitare a modificărilor ad-hoc. Va fi introdus un spor lunar care va încuraja performanţa. Rolul nostru este să venim cu politici active pentru forţa calificată de muncă”, a scris Simona Bucura-Oprescu pe  Facebook.

De asemenea, în cadrul Camerei Deputaților, se observă creșterea sporurilor pentru anumite categorii de angajați. Liftierul și cofetarul primesc un spor lunar de până la 600 de lei pentru condițiile periculoase de muncă, iar secretarul instituției beneficiază de un spor lunar de 3.000 de lei.

Eliminarea inechităților din sistem

Newsweek a subliniat că, în administrația Sectorului 5 din București, directorul și secretarul Primăriei primesc un spor lunar de 2.000 de lei. Aceste măsuri ar urma să contribuie la eliminarea inechităților din sistemul de salarizare.

În plus, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a atras atenția asupra unei chestiuni puțin dezbătute în societate: violența și hărțuirea la locul de muncă, fenomene tot mai prezente.

„În România se vorbește prea puțin despre violența și hărțuirea la locul de muncă, fenomene care nu ar trebui să-și găsească locul într-o societate în care ne dorim să trăim, să muncim și să ne creștem copiii. Mai grav este faptul că, din păcate, femeile se confruntă cel mai des cu aceste comportamente.

Ratificarea Convenției este un obiectiv pe care ni l-am asumat și care reprezintă efortul comun al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și al partenerilor sociali, al căror sprijin este esențial în tot procesul. Vom consolida colaborarea cu sindicatele, dar și cu ONG-urile prezente în zona de protecție a drepturilor femeilor și egalitate de șanse între femei și bărbați, iar un prim calendar comun de lucru a fost fixat astăzi”, a mai transmis Ministrul Muncii, citează cancan.ro.