Actual Social

Uniforme obligatorii pentru toți elevii români! Ce spune ministrul Sorin Cîmpeanu despre revenirea la această vestimentaţie

Uniforme obligatorii pentru toți elevii români! Ce spune ministrul Sorin Cîmpeanu despre revenirea la această vestimentaţie

Noul an şcolar vine cu surprize sau mai bine zis cu cheltuieli. Ministrul Educației a anunţat astăzi că îşi doreşte să se revină la uniformă în școli. Sorin Cîmpeanu a declarat astăzi că vestimentația ar trebui să fie diferită la fiecare unitate de învățământ.

Uniforme obligatorii pentru toți elevii români! Ce spune ministrul Sorin Cîmpeanu despre revenirea la această vestimentaţie

”Sunt peste 17.000 de școli în România, condițiile diferă foarte mult de la o școală la alta. M-aș bucura să existe acest sistem în care elevii să considere școala un mediu prietenos, școala să fie un loc în care ei merg cu plăcere, un loc în care ei sunt mândri.

Dacă sunt mândri de școală vor fi mândri să poarte și însemnele acelei școli. Este însă un lucru care trebuie abordat diferențiat de la o școală la alta”, a declarat Sorin Câmpeanu pentru Antena 3.

Ministrul Educaţiei anunţă majorarea burselor elevilor. Ce condiţii pune Sorin Cîmpeanu

Prin noile legi ale Educaţiei se încearcă de la nivelul ministerului de resort reducerea abandonului şcolar. Deşi este o deviză pe care o auzim în fiecare an, în special la începrea anului şcolar, de această dată ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu promite că lucrurile vor sta altfel. Acesta a anunţat că bursele elevilor vor fi un pilon important în noile legi ale Educaţiei, iar banii primiți de tineri vor fi mai mulți, iar asta îi va ajuta să aibă un trai decent și să studieze.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că bursele elevilor vor fi un pilon important în noile legi ale Educaţiei pentru reducerea abandonului şcolar. Banii câștigați de doi sau trei dintre copii vor depăşi venitul lunar al multor părinți.

Sorin Cîmpeanu a transmis la Iaşi în cadrul unei dezbateri pe tema Legilor Educaţiei că bursele elevilor vor reprezenta un pilon pentru reducerea abandonului şcolar. Tinerii și părinții vor fi motivați de acești bani.

„Fiecare părinte îşi face calcule. Când un părinte înţelege că trimiţându-şi doi sau trei copii la şcoală, acei copii vor obţine burse care însumat va însemna mai mult decât propriul lui venit, atunci va fi un factor important în decizia de a-şi trimite copiii la şcoală”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

În anul 2023, bursele pentru elevi vor fi mult mai mari

În 2023, bugetul pentru bursele elevilor va fi de zece ori mai mare decât cel prevăzut în anul 2020.

 „Vrem să dăm putere şcolilor. Propunerea din lege este ca pentru fiecare din cei 871.000 elevi din învăţământul primar să fie o alocată suma de 400 de lei pentru bursa socială, iar pentru învăţământul gimnazial pentru cei 751.000 elevi alocaţia este de 920 de lei. Pentru învăţământul liceal unde sunt 573.000 elevi, alocaţia propusă este de 1.500 lei pentru liceele teoretice şi vocaţionale şi 3.000 de lei pentru învăţământul profesional. Fiecare şcoală va şti exact care va fi bugetul pe care îl are la dispoziţie şi va putea să-şi pună în practică propria viziune de susţinere a performanţei”, a explicat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a subliniat că instituțiile de învățământ vor alege care este media minimă de la care să înceapă bursele.

”Vă puteţi adapta specificului şcolii. Poate fi de la media 7.00, sau de la 8.00, sau 9.25. Singurul lucru pe care statul îl face este să aloce resursele şi să stabilească un cuantum minim. Raportaţi o clasă de liceu cu 28 de elevi. Bugetul de burse este 28 înmulţit cu 1.500 de lei, adică 42.000 de lei pe an. Asta înseamnă un buget lunar de 4.800 de lei pentru burse. Cel puţin 12 elevi vor lua bursă în fiecare clasă din România. Iar cuantumul bursei va fi unul motivant”, a mai afirmat Cîmpeanu.