Lifestyle

Unic în țară, Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie Copii “Dr. Nicolae Robănescu” depășește Occidentul

Unic în țară, Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie Copii “Dr. Nicolae Robănescu” depășește Occidentul
comunitatea spirituala.ro/ paginiaurii.ro

Unic în România, Centrul Național Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii “Dr. Nicolae Robănescu” din București, Str. Dumitru Mincă, nr.44, sector 4, BUCURESTI , dotat la standarde înalte, nu este suficient pentru tratarea miilor de copii din țară, victime ale accidentelor rutiere sau afectaţi de diverse boli, care au nevoie de recuperare neuro-psihomotorie.

FOTO recuperarecopii.ro

Luni de așteptare pentru a obține o programare/ internare

Aici, pentru a putea ajunge, trebuie să aștepți luni întregi, în medie până la șase-șapte luni, potrivit personalului care activează în acest Centru. Iar, pentru a reduce perioada de așteptare până la obținerea unei programări pentru un consult și ulterior a unei internări, ar trebui ca centrul de recuperare neuropsihomotorie să fie extins. Și pentru atingerea acestui obiectiv sunt necesari bani, pe care spitalul nu îi are, potrivit surselor.

De exemplu, numai studiul de fezabilitate costă peste 60 de mii de euro,potrivit stiri.tvr.ro.

Dar, cu toate acestea, nu trebuie uitat faptul că exinderea centrului Nicolae Robănescu ar însemna mai multe şanse pentru copii pentru că, potrivit informațiilor, doar aproximativ trei mii de copii pot fi internaţi într-un an aici, la cel mai modern centru de recuperare pediatrică din ţară, în timp ce solicitările sunt cu 50% mai mari.

Servicii medicale de recuperare pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani

În cadrul acestui centru se oferă servicii medicale recuperatorii copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani ce prezintă deficiențe neuropsihomotorii, dar și persoanelor peste 18 ani cazuri grave (dacă aceștia sunt elevi, studenți, foști pacienți sau pacienți trimiși de medici din Reanimare – Terapie Intensivă sau alte specialități care vizează specificul și tenacitatea serviciilor spitalului nostru în recuperare) la recomandarea medicului specialist, potrivit recuperarecopii.ro.

”Trebuie să facem o judicioasă alegere a cazurilor”

În acest context, directorul medical din cadrul Centrului Naţional de Recuperare pentru Copii „N.Robănescu”, Andrada Mirea, a menționat: ”Trebuie să facem o judicioasă alegere a cazurilor, astfel încât cei care sunt mai grav, trebuie să luăm întotdeauna în calcul că există transferuri din secţii de ATI, de ortopedie, de neurochirurgie”.

În aceste condiții, disperaţi, unii părinţi îi duc în străinătate pe copiii care nu pot aştepta.

De exemplu, pentru o fetiță, pe nume Ecaterina s-a mobilizat o ţară întreagă. Copila, intrată în comă după două stopuri cardiorespiratorii cauzate de un chist cerebral, este acum la o clinică din Germania.

Cum vine în ajutorul copiilor Centrul Național Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii “Dr. Nicolae Robănescu”

Acest centru, singurul din România, care deservește copiii până la vârsta de 18 ani din toată țară, deține:

  • săli de kinetoterapie;
  • săli de fizioterapie;
  • săli de ergoterapie;
  • sală de hidrokinetoterapie;
  • recuperare robotică;
  • cabinet de educaţie terapeutică;
  • laborator de analize medicale,
  • farmacie,
  • spălătorie,
  • bloc alimentar.

De asemenea, condițiile de cazare sunt unele de nivel hotelier, peste standarde.

Cele mai inovative aparate şi metode de recuperare pentru copii

Tot în cadrul Centrului Național Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii “Dr. Nicolae Robănescu” se fac, cu ajutorul unei aparaturi performante, o serie de investigații, precum:

  • EMG,
  • EEG,
  • ecografie generală,
  • ecografie de părţi moi,
  • analiza multifactorială a mișcării,
  • imagistică medicală,
  • osteodensitometrie.

Cu alte cuvinte, specialiştii de la Robănescu folosesc cele mai inovative aparate şi metode de recuperare pentru copii, cum rar se întâmplă chiar şi în Occident.

Referitor la acest aspect, Doamna Conf. Dr. Liliana Pădure, şef de secţie din cadrul Centrului Naţional de Recuperare pt. Copii „N. Robănescu”, a precizat: ”Avem singurii din ţară T bed, de exemplu. Face evaluare, dar face în acelaşi timp şi terapie”.

Personal profesionist

Foarte important este faptul că toate serviciile sunt prestate de un personal tânăr, profesionist, care deține competențele necesare în domeniu.

FOTO facebook.com/pages/Centrul-De-Recuperare-Neuropsihomotorie-Copii-Dr-Nicolae-Robanescu

Și mai mult decât atât, și ceea ce contează enorm, este limbajul uman, blândețea, atenția deosebită acordată tinerilor pacienți de către întreg personalul centrului, începând de la personalul de pază și până la personalul medical de specialitate, cu care micuții pacienți și aparținătorii acestora vin în contact pentru tratarea diferitelor probleme de natură neuropsihomotorie. Iar, acestea nu sunt „povești” ci realități!

La Centrul Naţional de Recuperare pentru Copii „Nicolae Robănescu” se tratează de la cazuri relativ simple la cele mai grave

De exemplu, la aproape 18 ani, Elena lupta că să meargă din nou. A paralizat acum un an, după un accident rutier. A fost transferată de la Buzău la centrul Robănescu, din Capitală. Iar acum poate chiar să scrie.

Dar, potrivit lui Alex Covaci, kinetoterapeut la Centrul Naţional de Recuperare pentru Copii „Nicolae Robănescu”, ”Elena ar trebui să facă zilnic. Din păcate nu reuşeşte să vină atât de des pe cât ar trebui. Datorită numărului mare de pacienţi pe care-l avem, lipsei de spaţiu, automat frecvenţa internărilor se reduce”.

Iar, potrivit Elenei Alexandra Vîlcu, ”Se întâmplă foarte multe accidente unde sunt implicaţi şi copii şi adulţi. Ar trebui să fie mai multe centre cu aparate”.

Declarații ale aparținătorilor copiilor care necesită terapie de specialitate

Gina Oprea, mama unui băiat de 4 ani și 3 luni, a declarat: ”Avem 4 ani şi 3 luni şi abia începem să stăm în şezut. A suferit la naştere. Venim aici de 3 ani, odată la 3 luni, cum sunt locuri. El achiziţionează foarte greu şi în astea 3 luni se pierde”

De asemenea, mămica unui băiețel de nouă luni, respectiv Adelina Iorga, a povestit: ”Ţine picioarele un pic în interior, dar cu kinetoterapie o să se rezolve. Spitalul e full, nu pot să mă reprogramez mai des de două luni-trei”.