Lifestyle

Unic în lume! „Hora Unirii” și ora exactă pot fi ascultate de la Iași oriunde pe Glob

Unic în lume! „Hora Unirii” și ora exactă pot fi ascultate de la Iași oriunde pe Glob
wikipedia.org

„Din Turnul cu Ceas al Palatului ieșean răsună  o melodie care are o rezonanță specială pentru români. Ceasul este cu carillon (asta înseamnă a cânta din clopote) și în total sunt opt clopote. Fiecare clopot este o notă muzicală. Pe fundal se aude mașinăria care amintește de Unirea Principatelor de la 1859“

Turnul cu Ceas al Palatului Culturii din Iași are trei camere, o suprafață de cca 400 mp, se află în inima Iașului din 1977, fiind construit chiar înainte de cutremur.

Până în 1954 Palatul Culturii (construit în perioada 1906 – 1925, clădirea fiind înscrisă în Lista monumentelor istorice) a fost Palat de Justiție. El este dat în folosință din 1925.

„Ceasul nu a putut fi vizitat de la fabricarea lui din cauză că, deși este expus în trei săli de aproape 400 mp, accesul către turn nu se putea face decât prin podul Palatului. Când s-a făcut restaurarea s-au obținut toate aprobările și astăzi este chiar și un lift care ajunge aici, dar și un culoar bine protejat“, a povestit persoana care dă ora exactă

Prin ce se caracterizează ceasul din Iași

Sistemul ceasului:

  • se întinde pe trei etaje
  • are o lungime de 25 de metri
  • cântărește câteva tone
  • are sute de piese

 „Hora Unirii“ și ora exactă pot fi ascultate de la Iași oriunde în lume

Din Turnul cu Ceas al Palatului ieșean răsună  o melodie care are o rezonanță specială pentru români. La fiecare oră fixă, imensul ceas din inima Iașului redă melodia „Hora Unirii“, compusă de Alexandru Flechtenmacher, pe versurile poetului Vasile Alecsandri, care marchează, în mod symbolic, Unirea Principatelor de la 1859.

„În 1925, când s-a dat în folosință ceasul, s-a înregistrat mecanic și «Hora Unirii» și astfel melodia se aude din oră în oră, în Iași. În 1970, timp de un an, s-a încercat același lucru și la Chișinău, dar, din păcate, era doar o stație care se auzea la 200 km și care a rămas să facă amplificarea în orașul Iași. În prezent, «Hora Unirii» se poate auzi în toată lumea: la New York, Vladivostok, Cercul Polar sau Ecuator“, povestește ceasornicul orașului

Atunci și acum

La începuturi, „Hora Unirii“ se auzea pe o rază de până la doi kilometri în jurul Palatului, iar în anii ’60 era transmisă prin unde radio și un sistem de difuzoare în câteva puncte importante din oraș.

La momentul actual, când imensul ceas de la Iași dă ora exactă, „Hora Unirii“ se aude peste tot în lume.

Ion Cristea a explicat: „Împreună cu conf. univ. Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică din Iași, am realizat o instalație capabilă să capteze şi să distribuie, prin intermediul Internetului, sunetele originale emise de clopotele ceasului din turn. Instalația este montată în zona clopotelor, de unde sunt redate la calitate superioară sunetele emise de ansamblul de opt clopote, acționat de mecanismul ceasului din turn atât la ora exactă, când „ceasul cântă“, cât și la trecerea fiecărui sfert de oră“.

„Hora Unirii“, simbolul Iașului

Melodia „Hora Unirii“, redată de ansamblul de clopote din Turnul Central al Palatului, este un simbol al Iașului.

Unicitatea sunetului din Turnul Central al Palatului este dată de:

  • patina vremurilor care au „șlefuit“ acest ansamblu al ceasului cu carillon în mod natural
  • uzura mecanismelor
  • modificarea notelor (modificări ce apar la nivelul fiecărui clopot – îmbătrânire, pierderi de greutate sau depuneri de materiale străine sub forma unor filme subțiri, temperatura, umiditate etc.)
  • modificări ce țin de restaurare și întreținere, prin grija expertului restaurator Ion Cristea

Locul Turnului cu Ceas al Palatului Culturii este unul de poveste, iar omul din spatele ceasului și a celor 8 clopote este, de asemenea, un personaj de poveste. Acest personaj se numește Ion Cristea și dă ora exactă de o jumătate de veac. Este originar din județul Bacău, licențiat în Drept, Istorie și Filozofie, acesta și-a petrecut toată viața în spatele cadranelor de ceas.

FOTO lumeasatului.ro

Ion Cristea, mereu pasionat de ceasuri

„Turnul cu Ceas al Palatului Culturii din Iași este a doua casă. Acest ceas e un obiect deosebit! Aici am grijă de ceas și de instrumentele muzicale, trebuie să știți că sunt expert în restaurare mecanică fină și orologie și în restaurare metale“, a spus Ion Cristea, adăugând că mașinăriile care dau ora exactă l-au fascinat încă din primii ani de viață.

„Această pasiune a fost dintotdeauna! Când eram copil țin minte că tata avea niște ceasuri de buzunar mari, frumoase, mă tot uitam la ele şi tot mă întrebam cum funcționează. În timpul liceului, apoi în facultate eu împreună cu un coleg reparam toată noaptea ceasuri în cămin. De asemenea, mai era un coleg cu noi care repara aparate de radio și în felul acesta permanent am ținut legătura cu mecanismele de ceas, la care am și brevet“, a povestit ieșeanul.

Ceasul din turnul Palatului Culturii din Iași este cunoscut de Ion Cristea până la cele mai mici detalii

„Este un ceas mecanic, ca urmare este supus la foarte multe variații de temperatură. Se dilată, se contractă, iar piesele fac ca el să meargă mai repede sau să rămână în urmă. Ceasul este cu carillon (asta înseamnă a cânta din clopote) și în total sunt opt clopote. Fiecare clopot este o notă muzicală. Pe fundal se aude mașinăria care amintește de Unirea Principatelor de la 1859“, a precizat ieșeanul Cristea

În timp, ceasul din turnul Palatului Culturii a suferit mai multe modificări. A fost creat chiar şi un mecanism prin care întreg sistemul să poată fi controlat electronic. „Împreună cu șeful Catedrei de Automatizări şi Calculatoare, Florin Pantelimonescu, am creat un dispozitiv care, cu ajutorul electronicii, reușește să controleze permanent, din secundă în secundă, mersul acestui ceas mecanic și să-l aducă la ora exactă“.

Turnul Palatului Culturii din Iași a fost vizitat de președintele României, Klaus Iohannis , fiind uimit de mecanismul care controlează mașinăria.

În acest context, Ion Cristea a povestit: „I-am zis că vreau să îi prezint ceasul şi m-a refuzat pentru că el cunoaște ceasul. Tatăl său a fost ceasornicar. Atunci am decis să îi arăt acest dispozitiv și a rămas foarte surprins“, citează lumeasatului.ro