Sunt și românii inventivi, se vede după actul de naștere al unui băiețel căruia părinții i-au dat un nume straniu și ciudat, dar măcar este unicat, vizibil și atrage atenția. Și mai mult decât atât, copilul cu acest nume, original, a intrat, pentru totdeauna, în istorie.
Unic în lume: Ce nume de botez are scris pe certificatul de naștere un copil român care trăiește peste hotarele țării
O familie de români trăiește în Birmingham, Marea Britanie, de mai mulți ani. Când a venit pe lume copilul lor, primul pas a fost înregistrarea juridică, respectiv certificatul de naștere, cel român. Mare le-a fost mirarea autorităților române când au scris pe hârtie numele copilului, viitor adult. Ulterior, chiar și la botez, preotul a rămas de-a dreptul surprins de ideea inedită a părinților copilului. La rândul lor, până și autoritățile britanice ”au rămas cu gura căscată”, la vederea acestui act de identitate.
Copilul s-a ”pricopsit” cu un nume inspirat din filmele de la Hollywood. Sau doar asiaticii mai dau astfel de nume, complexe.
Numele băiețelului din certificatul de naștere este Stoican Pufi Greu Deucis. Nu știm dacă părinții acestui copil s-au gândit la faptul că numele va avea un impact destul de mare în societate, însă se pare că este un fel de tradiție în familia lor. Nici mama copilului nu are un nume tocmai comun. În cartea de identitate a mamei copilului scrie: Stoican Istera Florăreasa, scrie bzi.
Ce nume, caracterizate prin originalitate, au și alți români
În România trăiesc şi 22 de persoane care se numesc Ministru, iar alţi 10 români se mândresc cu numele Preşedinte. La fel de neobişnuite sunt şi Beţivu (purtat de 219 români), Prostu (1 persoană), Nebunu (850), Blegu (515), sau Expertiza (1), Justiţia (2), Poliţia (3), Facultatea (2), Farmacia (1), Portocala (65), Lămâia (18) şi Semafor (1). Un cuplu de români a decis să-şi boteze copilul nici mai mult nici mai puţin decât Hitler.
Despre multe dintre aceste nume, caracterizate prin originalitate excesivă, a mai scris presa din România, de-a lungul timpului.
Potrivit Anuarului Statistic al României, zeci de concetăţeni ai noştri au nume de animale, păsări, ţări, fructe, instrumente muzicale, organe anatomice, culori, copaci, vedete internaționale sau nume de țări şi multe altele.
Cele mai frecvente nume sunt acestea: Curcă (purtat de circa 4.600 de persoane), Păsărică (1.600), Bucă (2.996), Bucilă (228), Coi (3), Mortu (581), Pipi (226), Curu (6), Bounegru (611), Boubătrân (119), Puţică (244), Regulatu (27), Sfârc (16), Găinaţ (61), Bulan (7), Gunoi (50), Jegu (90), Nespălatu (71), Găleată (276), Castron (25), Belibou (507), Labă (880), Flocea (1.728), Sulică (540), Muia (233) sau Oasenegre (109), citează sursa sus menționată.
Unde se înregistrează nașterea unui copil
Întocmirea actului de naştere se face de personalul cu atribuţii de stare civilă din cadrul serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau din cadrul primăriei unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs evenimentul sau, după caz, de către şeful misiunii diplomatice sau al oficiului consular de carieră.
Foto: magazin