Ungaria a anunțat că nu va permite Uniunii Europene să furnizeze noi ajutoare financiare către Ucraina din bugetul comunitar. Cu excepția cazului în care Comisia Europeană deblochează fondurile care i se cuvin.
Această mișcare a Ungariei vine în contextul unor condiții severe impuse Comisiei Europene.
Ungaria blochează fondurile către Ucraina
Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a declarat că „în timp ce o țară membră a UE nu primește fondurile alocate, nicio țară non-UE nu va putea primi fonduri din bugetul comun”. Ungaria susține că revizuirea bugetului comunitar necesită unanimitatea statelor membre UE. Budapesta sugerează indirect că va utiliza dreptul de veto pentru a bloca noile ajutoare financiare propuse pentru Ucraina.
Ungaria a acuzat Bruxellesul că abuzează de puterea sa prin blocarea fondurilor europene destinate ei. Totodată, a reiterat că nu va sprijini progrese pentru Ucraina în organismele internaționale. Dar asta cu excepția situației în care sunt restabilite drepturile minorității maghiare.
Relația tensionată cu Comisia Europeană
Premierul Ungariei, Viktor Orban se află într-un conflict îndelungat cu Comisia Europeană. Bruxellesul a ridicat numeroase acuze la adresa guvernului maghiar. Inclusiv respingerea migranților ilegali, controlul asupra presei, justiției și achizițiilor publice, precum și contestarea autorității Curții de Justiție a UE în fața legislației naționale.
Comisia Europeană a blocat PNRR al Ungariei, care prevedea granturi în valoare de 5,8 miliarde de euro pentru redresarea post-pandemică. Totodată, Bruxellesul a activat un mecanism de condiționalitate care permite suspendarea fondurilor europene pentru statele membre care încalcă statul de drept, ceea ce a dus la blocarea a încă 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune ale Ungariei.
Comisia Europeană vrea mai mulți bani pentru Ucraina
Comisia Europeană a cerut statelor membre să aprobe o contribuție suplimentară de 65,8 miliarde de euro la bugetul multianual al UE până în 202 7. Această creștere este destinată în principal finanțării ajutorului acordat Ucrainei. De asemenea, contribuie la problema migrației, investițiilor în energiile verzi și acoperirii costurilor de funcționare ale instituțiilor europene.
Cu toate că acordarea ajutorului financiar pentru Ucraina beneficiază de sprijin din partea majorității statelor membre UE, Ungaria pune condiția deblocării fondurilor destinate ei. În plus, alte state membre, inclusiv Germania, Austria, Olanda și țările nordice, exprimă rezerve cu privire la această majorare, sugerând că fondurile ar trebui reorientate din programele existente, precum cele din politica de coeziune.