La multe bogății ale României au râvnit de-a lungul timpului străinii. Este și cazul situației pe o vom relata în cele ce urmează, unde vorbim despre o ofertă tentantă, dar care aduce cu ea multe semne de întrebare.
Ungaria vrea să cumpere ”perla” arhitecturală a Clujului. Ce ofertă uriașă a fost înaintată pentru această tranzacție. Video
Ungaria continuă ofensiva prin care vrea sa pună mâna pe clădiri reprezentative din România. Pentru Hotelul Continental din Cluj, cel mai reprezentativ imobil al municipiului, statul maghiar a înaintat deja o ofertă, care deocamdată este secretă.
Date informative: Hotelul New York (cunoscut în ultimele decenii sub numele de Hotelul Continental sau Conti) a fost construit în stil eclectic la sfârșitul secolului al XIX-lea în centrul Clujului, sub îndrumarea arhitectului Lajos Pákey (același care a proiectat și soclul statuii lui Matei Corvin, aflată tot în Piața Unirii a orașului Cluj-Napoca).
Și totuși presa a aflat o sumă inițială care se vehiculează. Este vorba despre aproape 40 de milioane de euro. Municipalitatea are drept de preempțiune, pentru că hotelul Continental este o clădire de patrimoniu, iar statul român sau Primăria Cluj-Napoca o pot cumpara prioritar.
Potrivit presei locale, Boc putea cumpara clădirea monument istoric cu opt ani în urmă, pentru suma de 5 milioane de euro, dar nu a vrut.
“Noi, la Cluj, am luat câteva decizii strategice, precum Hotelul Continental. Am spus că îl vom cumpăra dacă se scoate la vânzare, indiferent cât va costa, pentru că este o clădire fundamentală a orașului. Dacă va apărea problema vânzării, ne vom exercita dreptul de preempțiune.
Evident, la nivelul autorităților naționale, ar trebui să existe preocupări și din partea ministerelor de resort, astfel încât obiective strategice, importante, să fie păstrate în patrimoniul statului român. Adică fiecare pe palierul lor de competență să își facă datoria”, a spus Emil Boc, citat de stiridecluj.ro.
Statul maghiar, prin universitatea Sapientia, a reușit anii trecuți să cumpere altă clădire reprezentativă a Clujului, hotelul Melody, după ce nici Ministerul Culturii și nici Primăria Cluj-Napoca nu au dorit să devină proprietarii clădirii, deși aveau acest drept inițial.
În media locală s-a menționat că oferta statului maghiar a produs agitație în ”palatul” administrativ local. Dar pentru a cumpăra Continentalul, Emil Boc are nevoie de votul Consiliului Local, dar și de un buget consistent, pentru că va trebui oferită o sumă mai mare decât cea vehiculată, actualmente, pe piața imobiliară.
Foto: wikipedia/ video: youtube