Guvernul Viktor Orbán ar urma să aloce zeci de milioane de euro, care se vor acorda liderului sârbilor bosniaci. Acesta are în plan distrugerea păcii instaurate în zona balcanică, care a ajuns să fie extrem de fragilă în ultima perioadă. Milorad Dodik, președintele enclavei sârbe din Bosnia, a mai transmis recent faptul că a primit un alt grant în valoare de 18 milioane de euro din partea Ungariei.
Pe data de 20 august, președintele sârb Aleksandar Vucic și Milorad Dodik, președintele Republicii Sârbe Bosniace, care este susținut neîncetat de către Rusia, care în ultima perioadă a vizat destabilizarea Balcanilor, au realizat împreună o vizită la Budapesta.
Potrivit publicației sărbești Nepszava, Rusia lui Vladimir Putin este impulsul acestei colaborări. Comandantul rebel bosniac, care este un vizitator binevenit la Moscova, joacă un rol important în dorința președintelui rus de a face ravagii în Balcani.
Dodik poate anticipa cel mai mare sprijin din partea Ungariei dintre națiunile UE. Budapesta pare să urmeze exemplul lui Putin în ceea ce privește strategia sa pentru Balcanii de Vest, în timp ce depune toate eforturile pentru a salva Republica sârbă bosniacă de la faliment.
Viktor Orban evită aplicarea sancțiunilor împotriva lui Dodik
Premierul ungar a promis în repetate rânduri că va bloca orice încercare a Uniunii Europene de a impune sancțiuni împotriva lui Dodik. Principala problemă, în opinia lui Dodik, este că entitatea sârbă va trebui să plătească un preț ridicat pentru strategia separatistă, chiar dacă Orbán oprește orice acțiune punitivă a UE.
În plus, deficitul bugetar al entității sârbe a fost de aproximativ 213,5 milioane de euro, însă sprijinul maghiar acordat de-a lungul ultimei perioade de timp a fost mai mult decât suficient pentru a rambursa acest împrumut imens.
Viktor Orbán a promis Republicii Serbia un ajutor financiar de 100 de milioane de euro în timpul vizitei sale la Banja Luka în 2021, pentru ca Budapesta să contribuie la „stabilitatea regiunii”. Ulterior, site-ul de știri capital.ba a anunțat un împrumut pe care Budapesta îl acordă guvernului Republicii Sârbe din Bosnia, prin intermediul Eximbank, în valoare de 110 milioane de euro, adică aproximativ 46 de miliarde de forinți, pentru a acoperi deficitul bugetar.
Guvernul sârb bosniac avea datorii și la bursele de la Viena și Londra
Deși o parte din datoria republicii față de Bursa de Valori din Viena a fost achitată la sfârșitul lunii iunie, situația financiară a republicii se înrăutățește de la o lună la alta. Deja, aceasta vinde obligațiuni pe termen lung practic în fiecare săptămână, ceea ce duce la o datorie mai mare. Numai în luna august, datoria a crescut cu 28,5 milioane de euro.
Dodik a cheltuit prea mult în timpul sezonului de campanie care a dus la alegerile din Bosnia din 2 octombrie 2022, acesta fiind unul dintre motivele datoriei, potrivit G4Media.
Liderul sârbilor bosniaci a declarat că un fond de 70 de milioane de euro va fi deschis de guvernul ungar pentru a plăti proiecte costisitoare. Acest lucru este legat de decizia guvernului german de a suspenda acordarea unei finanțări în valoare de 105 milioane de euro pentru patru proiecte de infrastructură în Republika Srpska. Prin urmare, două treimi din costuri vor fi acoperite de guvernul ungar. În plus față de finanțarea ungară, președintele Vucic a promis „câteva milioane de euro” pentru o linie de credit chineză misterioasă pentru dezvoltarea autostrăzilor.