Respectarea statului de drept se pare că reprezintă, cel puțin pentru Ungaria, un motiv suficient de bun pentru a bloca adoptarea bugetului Uniunii Europene și a planului de relansare economică. Această decizie apare după ce UE a condiționat accesarea și alocarea fondurilor europene prin respectarea statului de drept și a democrației.
Reprezentanții permanenți la UE ai statelor membre se vor întâlni luni la Bruxelles pentru a discuta despre bugetul pe 2021-2027 al blocului comunitar. Instituțiile UE au convenit ca viitoarele fonduri europene să fie condiționate de respectarea standardelor democratice din tratatul de fondare a Uniunii, precum respectarea independenței justiției, mass-mediei și educației, toate domenii atacate de guvernul ungar în ultimii ani.
Premierul ungar Viktor Orban a trimis deja o scrisoare instituțiilor UE în care a amenințat cu folosirea dreptului de veto asupra bugetului comunitar iar în luna iulie parlamentul de la Budapesta a adoptat o rezoluție prin care cere guvernului să nu accepte asemenea condiții. Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, care va reprezenta Ungaria la discuțiile de la Bruxelles, a declarat că vine cu un mandat clar din partea parlamentului ungar.
Întrebat dacă asta înseamnă că Ungaria își va folosi dreptul de veto pentru a bloca bugetul UE și planul de relansare economică, acesta a răspuns că „deducția voastră este corectă”.
2021-2027, perioadă de investiții majore în domeniul sănătății
Bugetul alocat programului de sănătate la nivel european va fi triplat, după ce Parlamentul European a ajuns la un acord, după negocieri lungi cu reprezentanţii Consiliul UE, privind Cadrul Financiar Multianual (MFF) 2021-2027 şi resursele financiare proprii. Parlamentul a obținut o suplimentare de 16 miliarde de euro la planul iniţial, care va însemna, printre altele, şi o triplare a bugetului alocat programului de sănătate la nivel european.
În total, MFF şi Planul de relansare economică post-COVID, însumează peste 1.800 de miliarde de euro – bani care vor permite UE nu doar să îşi reclădească economia, ci şi să stabilească noi baze solide şi durabile pentru Acordul Verde European şi Agenda Digitală. Acest acord reprezintă un succes major pentru toţi cetăţenii europeni, confruntaţi cu actuală criză a sănătăţii, economică şi socială generată de pandemia de COVID-19.