Lifestyle Social

Unele alimente sunt bune pentru consum chiar și la câțiva ani după ce au expirat

Romalimenta refuză plafonarea adosului comercial la alimentele de bază!
antena3.ro

Chiar dacă nu se mai află în termenul de valabilitate, unele alimente pot fi consumate fără teama de îmbolnăvire.

Unul dintre concurenții „Chef la cuțite“ a mărturisit că gătește aproape numai cu ingrediente expirate

Concurentul de la „Chef la cuțite“ i-a șocat, pur și simplu, pe cei trei chefi când a dezvăluit că a consumat iaurt expirat de 8-10 luni sau brânză topită mai veche de un an.

Bineînțeles, extremele pot avea urmări grave pentru sănătate, dar există anumite ingrediente care pot fi mâncate în siguranță, deși au expirat.

Trebuie știut faptul că produsele alimentare au inscripționate pe etichete două tipuri de termene de valabilitate:

  • „a se consuma, de preferință, înainte de…“ . În acest caz, informația se referă la data până la care se estimează că produsul alimentar își păstrează calitatea. Acesta poate fi consumat în siguranță și după depășirea datei respective, cu condiția să fie depozitat corespunzător.
  •  „a se consuma până la data de…“. În acest caz, informația se referă la data până la care produsul alimentar poate fi consumat în siguranță. Se recomandă să nu fie consumat după data înscrisă pe ambalaj.

Dar, atunci când un aliment prezintă urme vizibile de alterare ( miros, gust, textură, mucegai, crustă, mâzgă etc.), acesta nu trebuie consumat.

Alimentele care se pot consuma și după expirare

Pastele uscate (cu sau fără ouă) sunt unul dintre cele mai rezistente alimente.

Aceste alimente, dacă se află încă în ambalajul original, nedesfăcut, pot fi păstrate până la doi ani după data de expirare. Iar dacă punga a fost desfăcută și resigilată, sunt bune pentru consum încă aproximativ un an.

De asemenea, ingredientele uscate, precum făina și zahărul, rezistă și ele un an după depășirea termenului de valabilitate, mai ales dacă sunt depozitate în recipiente închise ermetic. Totuși, dacă este folosită în aluaturi dospite, făina nu se va mai comporta la fel ca una proaspătă, iar preparatul respectiv nu va fi unul calitativ.

Sarea poate fi păstrată pe o perioadă nedeterminată după data de expirare, iar oțetul chiar și câțiva ani. Ambele sunt folosite drept conservanți, așa că există un risc foarte mic de alterare.

Există produse care nu se strică după expirare, însă calitatea lor scade

Carnea crudă, deși rezistă doar câteva zile la frigider, poate fi congelată și păstrată până la un an. Este bine să nu se depășească șase luni, întrucât gustul va fi influențat.

Pâinea de casă poate rezista aproximativ trei zile la temperatura camerei.

Pâinea cumpărată din magazin poate fi consumată, în siguranță, timp de 5-7 zile.

De reținut! Păstrarea pâinii în frigider poate prelungi termenul de valabilitate cu aproximativ 3-5 zile, însă pâinea își va pierde calitatea.

Laptele proaspăt se poate altera dacă nu este refrigerat în 2-4 ore de la cumpărare. Acest aliment, păstrat în condiții adecvate, la frigider, poate fi consumat în siguranță până la șapte zile după ce a expirat.

Laptele pasteurizat poate rămâne nealterat până la o lună după data de expirare, dacă cutia nu a fost deschisă.

Iaurtul sigilat poate fi mâncat în siguranță până la trei săptămâni după data de expirare. Acest aliment conține probiotice și bacterii lactice, care țin la distanță bacteriile rele, ce conduc la alterarea ingredientelor.

Unele alimente nu expiră niciodată

Mierea, unul dintre produsele apicole, are o structură chimică perfectă, care face ca acest aliment să nu aibă termen de expirare şi să fie comestibilă chiar şi după mulți ani, dacă este păstrată în condiții adecvate.

În primul rând, mierea este un zahăr. Zaharurile sunt higroscopice, adică ele conţin foarte puţină apă în starea lor naturală, dar pot aspira uşor umezeala dacă sunt lăsate nesigilate.

În cazul mierii naturale, care are o umiditate foarte scăzută, foarte puţine bacterii sau microorganisme pot supravieţui într-un astfel de mediu.

Se cunoaște faptul că în mai multe morminte egiptene antice, arheologii au găsit recipiente cu miere de albine, veche de mii de ani şi totuşi perfect conservată. Mierea s-a conservat perfect, recipientele fiind închise etanș, sigilate cu ceară, citează adevarul.ro