Chiar dacă au existat controverse legate de ”perestroika”, ideea originală care îi aparține în totalitate, Gorbaciov a fost un om iubit și apreciat, nu numai la Moscova, ci peste tot în lume. Ca dovadă sunt sincerele condoleanțe pe care le-au trasmis liderii lumii, încă din noaptea când fostul lider rus a închis ochii pentru totdeauna.
Unde va fi înmormântat ”Gorbi”, ultimul președinte sovietic. Cum este văzut și astăzi creatorul perestroikăi peste tot în lume. Video
Mihail Gorbaciov va fi înmormântat la cimitirul Novodevicievo din Moscova, conform TASS. Jurnaliștii fac referire la surse apropiate primului și ultimului președinte sovietic.
Acesta își va petrece somnul de veci alături de apropiații săi. În același loc este înmormântată și soția lui, Raisa, care s-a stins din viață în septembrie 1999. Este o dorință pe care Mihail Gorbaciov a exprimat-o în repetate rânduri celor dragi.
Kremlinul nu a spus, încă, dacă se va preocupa de organizarea unei ceremonii de rămas bun.
Ultimul lider al URSS lupta de mai mult timp cu o boală grea, iar despre moartea lui au anunțat medicii Spitalului Clinic Central din Moscova.
Se știa că el are probleme cu rinichii și suferă de diabet zaharat. Ultimul lideri sovietic, Mihail Gorbaciov, a murit marți seara, la 91 de ani.
Imaginea unui fost lider care rămâne înscris în istoria mondială
Mihail S. Gorbaciov, a cărui ascensiune la putere în Uniunea Sovietică a declanșat o serie de schimbări revoluționare care au transformat harta Europei și au pus capăt Războiului Rece, care amenințase lumea cu anihilarea nucleară, a murit la Moscova.
Puțini lideri din secolul XX, de fapt din orice secol, au avut un efect atât de profund asupra timpului lor. În puțin mai mult de șase ani tumultuoși, Gorbaciov a ridicat Cortina de Fier, modificând în mod decisiv climatul politic al lumii.
La el acasă, a promis și a obținut o mai mare deschidere, în timp ce își propunea să restructureze societatea și economia șubredă a țării sale. Nu a avut intenția de a lichida imperiul sovietic, dar în cinci ani de la venirea la putere a prezidat dizolvarea Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice.
El a pus capăt ”blocadei” sovietice din Afganistan și, în 1989, în cinci luni extraordinare, a asistat la implozia sistemului comunist, de la țările baltice până în Balcani, în țări deja slăbite de corupția generalizată și de economii muribunde.
Pentru acest lucru a fost urmărit din funcție atât de conspiratorii comuniști de linie dură, cât și de liberalii dezamăgiți, primul grup temându-se că va distruge vechiul sistem, iar celălalt fiind îngrijorat că nu o va face.
În străinătate a fost salutat ca fiind eroic. Pentru George F. Kennan, distinsul diplomat american și sovietolog, Gorbaciov a fost „un miracol”, un om care a văzut lumea așa cum era, fără a fi orbit de ideologia sovietică.
Dar pentru mulți din interiorul Rusiei, tulburările pe care le-a provocat Gorbaciov au fost un dezastru. Președintele Vladimir V. Putin a numit prăbușirea Uniunii Sovietice „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului”.
Pentru domnul Putin – și pentru colegii săi veterani ai KGB care formează acum cercul interior al puterii în Rusia – sfârșitul URSS a fost un moment de rușine și înfrângere pe care invazia din Ucraina din acest an trebuia să ajute la anularea lui, se arată într-o amplă analiză a New York Times, ediția de miercuri, 31 august.
Și să nu uităm, imaginea per ansamblu este aceasta: Gorbaciov a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.
Bibliografia completă a marelui lider Mihail Gorbaciov – click aici.
Prima reacție oficială a lui Putin
”Președintele Vladimir Putin a trimis condileanțe profundedupă moartea lui Mihail Gorbaciov. Miercuri dimineață președintele va trimite o telegramă de condoleanțe familiei și proetenilor lui Grobaciov”, a declarat, în cursul nopții, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit agenției Interfax, citată de BBC News.
Ce spun liderii mondiali
Mihail Gorbaciov este considerat „una dintre cele mai importante figuri ale secolului XX” și „un om de stat unic”. Un val de mesaje din întreaga lume, de la foști și actuali șefi de stat și de guvern, a venit după moartea ultimului lider al Uniunii Sovietice, considerat omul care a pus capăt Războiului Rece, titrează The Guardian.
„A fost un om de stat unic, care a schimbat cursul istoriei. A făcut mai mult decât oricine altcineva pentru încheierea pe cale paşnică a Războiului Rece. Lumea a pierdut un lider de rang mondial, un multilateralist angajat, un avocat neobosit pentru pace„, a declarat Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, citat de postul de televiziune BBC News.
„Mihail Gorbaciov a fost un lider de încredere şi respectat. A jucat un rol crucial în încheierea Războiului Rece şi în căderea Cortinei de Fier. A deschis drumul pentru o Europă liberă. Nu vom uita această moştenire„, a afirmat, prin Twitter, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.
„Sunt întristat să aflu de moartea lui Gorbaciov. Am admirat mereu curajul şi integritatea pe care le-a demonstrat prin încheierea Războiului Rece în mod paşnic. În vremea agresiunii lui Putin în Ucraina, angajamentul neobosit al lui Gorbaciov în sensul deschiderii societăţii sovietice rămâne un exemplu pentru noi toţi„, a declarat premierul britanic în exerciţiu, Boris Johnson.
Reprezentanți ai Fundaţiei Reagan au scris pe Twitter despre pierderea politicianului rus, „care a fost cândva un oponent politic al lui Ronald Reagan şi care a sfârşit, în cele din urmă, prin a-i deveni un prieten”.
Și președintele Joe Biden a transmis un mesaj, exprimându-și punctul de vedere cu referire la fostul mare lider al lumii.
Preşedintele american Joe Biden l-a numit: „lider rar”. Acţiunile sale au fost cele ale unui lider cu suficientă „imaginaţie pentru a vedea că un alt viitor este posibil şi curajul de a-şi risca întreaga carieră pentru a-l atinge. Rezultatul a fost o lume mai sigură şi mai multă libertate pentru milioane de persoane.
În calitate de lider al URSS, a colaborat cu preşedintele Ronald Reagan pentru a reduce arsenalele nucleare ale celor două ţări, spre marea uşurare a oamenilor din întreaga lume care se rugau pentru încetarea cursei înarmării nucleare. După zeci de ani de represiune politică brutală, el a adoptat reforme democratice”, a spus Joe Biden într-un comunicat media.
Foto: arhiva