Mulți români sunt dornici să se dezvolte profesional, adesea în alt loc decât cel în care și-au petrecut ultima parte a carierei. Însă un nou loc de muncă reprezintă o schimbare majoră, care provoacă temeri în rândul majorității.
Pentru a-și lua anumite marje de siguranță, majoritatea angajaților caută numai firme care afișează și un interval salarial în anunțul de angajare. Din ce în ce mai mulți, mai ales din rândul tinerilor, se uită în exclusivitate la astfel de oferte de angajare. Conform unui studiu efectuat de platforma de recrutare Bestjobs, există anumite condiții sine qua non pe care o firmă trebuie să le respecte pentru a se asigura că vor veni multe dosare promițătoare către ea.
Ce vor viitorii salariați să știe
Conform studiului efectuat de agregatorul de anunțuri și resurse de angajare, etapa de „tatonare” dintre un om interesat să-și schimbe jobul și compania unde-și va petrece următoarea fază a carierei trebuie să includă mai multe informații:
„Încă de la începutul anului, principalele preocupări ale angajaților români erau legate de venitul lunar și de stabilitatea locului de muncă, potrivit unui sondaj bestjobs realizat în ianuarie. Aceste criterii sunt evidente și în comportamentul utilizatorilor platformei bestjobs și dovedesc încă o dată că, în vremuri de incertitudine, nevoile de la baza piramidei lui Maslow primează. Pe lângă acestea, evoluția profesională este următoarea prioritate pentru cei mai mulți dintre candidați, iar beneficiile pe care aceștia le preferă când aplică la joburi sunt posibilitatea de a primi bonusuri de performanță, tichete de masă sau posibilitatea de a lucra remote, cel puțin parțial”, a declarat Ana Vișian, Marketing Manager al acestei platforme.
Dat fiind că Senatul tocmai a aprobat tichetele de vacanță pentru sectorul privat din bani de la stat, ne gândim că și acesta ar putea să devină în viitorul apropiat un beneficiu extrasalarial la mare căutare.
Domeniile de top în privința banilor
Chiar dacă anumite domenii, precum Ingineria și Tehnologia informației (IT) sunt de mult timp la mare căutare, iar cererea este încă mai mare de oferta, în ciuda numeroaselor cursuri și facultăți umplute până la refuz în țara noastră, există și filiere de activitate ceva mai surprinzătoare. Spre exemplu, din ce în ce mai mulți români se îndreaptă spre retail, unde salariile pot să fie consistente, în special atunci când atingi o funcție de management. Chiar și mulți vânzători, deci persoane care operează la nivelul de intrare (entry level) în breaslă, pot ajunge la 600 de euro (3.000 de lei) net. Iar cei cu funcție administrativă depășes de multe ori 1.500 de euro.
Contabilitatea are reputația nefericită a unui domeniu monoton – chiar dacă acest lucru nu este întotdeauna adevărat, cert este că muncitorii din acest domeniu sar încă de la începutul carierei de 1.000 de euro, iar experții contabili pot depăși 2.000 de euro, se arată într-un articol publicat de România TV.