International

Unde s-a zguduit pământul. Oamenii au ieșit din case în pijamale

Unde s-a zguduit pământul. Oamenii au ieșit din case în pijamale

Un cutremur de 4,6 grade pe scara Richter s-a resimțit puternic în zona Molise, din Italia. Seismul a avut loc la miezul nopții, iar oamenii au ieșit din case în pijamale. Teama de replici, eventual mai puternice, i-a făcut pe unii italieni să își petreacă tot restul nopții în mașinile personale.

Mișcarea seismică a avut loc la 00:52 (ora României; 23:52, ora Italiei), la o adâncime de 23 de kilometri. Epicentrul său a fost în Montagano, în apropierea orașului Campobasso, resimțindu-se puternic și în alte așezări apropiate. Cutremurul s-a produs la 51 kilometri N de Caserta, 63 kilometri N de Aversa, 65 kilometri N de Acerra, 67 kilometri N de Afragola, 68 kilometri N de Giugliano in Campania, 69 kilometri N de Casoria, 75 kilometri N de Napoli, 79 kilometri N de Portici, 80 kilometri N de Ercolano și 82 kilometri N de Torre del Greco.

Magnitudine îngrijorătoare

Inițial, Centrul Seismologic European-Mediteranean a calculat magnitudinea seismului la 5,4 Richter. Mai târziu, Institutul Italian de Geofizică și Vulcanologie a stabilit că acest cutremur a avut o magnitudine de 4,6. Rămâne însă un seism de dimensiuni medii, care a fost simțit de cetățenii din zonele afectate.

Din fericire, nu au avut loc daune materiale semnificative și nu s-au înregistrat victime. Pompierii italieni au declarat că nu au primit nicio cerere de salvare până în prezent.

Învățământul preuniversitar este înghețat astăzi. Elevii nu vor merge la școală sau la liceu, lucru valabil pentru întreaga regiune afectată, raportează platforma de știri Cancan.

Situația din România

Românii sunt la rândul lor îngrijorați de situația seismică din Europa și Asia. După tragedia din 13 februarie, din Turcia și Siria, regiunea Gorjului, din vestul României, a devenit foarte activă din punct de vedere seismic. Cel mai puternic astfel de cutremur a avut o magnitudine de 5,6 și a provocat daune materiale. S-au înregistrat de asemenea persoane rănite și care au făcut atacuri de panică. În general, seismele din această zonă activă se situează între 4.0 și 5.1 pe Richter.

Gheorghe Mărmureanu, fost președinte al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a declarat că harta seismică a României s-ar putea schimba:

„Curbele de cutremur pot migra foarte ușor. Ele pot ajunge rapid în zona Hunedoarei unde, în trecut, cam acum 100 de ani, au fost cutremure foarte puternice, cu biserici prăbușite și alte pagube destul de importante.

Apoi, nu este exclus să migreze, acest roi de cutremure, spre dreapta, spre zona Vidraru și chiar spre Sibiu. Și aici există un istoric al seismelor destul de important, care nu este de neglijat. E numai o chestiune de timp până vom afla cum evoluează acest sistem de cutremure din Oltenia”, a declarat acesta.