După rabla la electrocasnice, iată că a venit și rândul becurilor. Care sunt condițiile în care putem renunța la becurile vechi, cu un consum mare de energie, și schimbarea lor cu unele noi și econome, dar și ce înseamnă voucherul de 200 de lei, în cele ce urmează.
Undă verde pentru rabla la becuri. Care sunt condițiile pentru a primi vouchere în valoare de 200 de lei
Ghidul de finanţare al Programului privind creşterea eficienţei energetice prin înlocuirea becurilor convenţionale cu becuri led a fost făcut public de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Potrivit AFM, românii care îşi vor înlocui becurile vechi, mari consumatoare de energie, cu becuri led vor primi un voucher în valoare de 200 de lei.
Noul program are rolul bine determinat de a reduce consumul de energie şi emisiile de gaze cu efect de seră în locuinţe, pentru utilizatorii casnici. Prin urmare, pentru a beneficia de finanţare românii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) este persoană fizică cu domiciliul în România;
b) nu are obligaţii restante la bugetul de stat şi la bugetul local, conform legislaţiei naţionale în vigoare, la data achiziţionării becurilor cu led;
c) are vârsta de minimum 18 ani împliniţi în momentul înscrierii în aplicaţia informatică;
d) este posesor al unui/unei buletin/cărţi de identitate valabil(e) în momentul înscrierii în program;
e) se obligă să predea comerciantului, în momentul achiziţionării becurilor cu led, un număr echivalent de becuri convenţionale;
f) îşi dă acordul cu privire la prelucrarea de către AFM a tuturor datelor şi informaţiilor furnizate, precum şi cu privire la transmiterea acestora către terţe instituţii sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligaţiilor şi clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de situaţii şi statistici.
Concret
Românii vor putea beneficia de un singur voucher în cadrul unei sesiuni de înscriere. Aceştia vor primi tichetele de 200 de lei la achiziţionarea a cel puţin unui bec cu led, în schimbul predării unui număr echivalent de becuri convenţionale, potrivit Antena 3.
Pașii finali
Ordinul trebuie semnat de ministrul mediului şi apoi să fie publicat în Monitorul Oficial (MO). Abia după apariția ordinului în MO, pași enumerați mai sus pot fi efectuați practic, în mod concret.